We hebben een paar kilo goudrenetten en stoofpeertjes bij de boer gekocht. En mogen nu aan de slag om er lekkers van te maken. Te beginnen met de appels. Als eerste appelcompote want dat recept staat nog niet op de website. Daarna gaan we de de al gepubliceerde appeltaart met calvados maken en op zoek naar ons recept voor stoofpeertjes.
Wat is appelcompote en hoe gebruik je het
Appelcompote is de grovere, niet gepureerde versie van appelmoes. Je kunt de compote van goudreinetten (ook goudrenet of schone van Boskoop genoemd) maar ook van jonagold, elstar of Cox Orange maken. Combineren van appelsoorten is geen probleem. Ik maak het meestal in grotere hoeveelheden, van 2 tot 3 kilo appels tegelijk.
Voor ons is de ‘appelmoes met stukjes appel’ meestal een bijgerecht bij de warme maaltijd. Je kunt het ook bij je ontbijt, als lunch, toetje of tussendoor eten.
Een andere toepassing is als vulling voor appelflappen. Je legt dan wat compote op een plakje bladerdeeg dat je als een driehoek dicht vouwt en in de oven laat garen nadat je er naar smaak wat suiker over gestrooid hebt. De compote mag, als vulling voor de appelflap, niet te vochtig zijn. Voeg eventueel minder water toe bij het bereiden en roer extra vaak zodat de appels niet gaan aanbranden. Alternatief is wel wat water toevoegen en de moes inkoken door al roerende op hoger vuur het vocht te laten verdampen.
Wij eten appelcompote koud of warm en meestal heel traditioneel met kaneel en een heel klein beetje suiker zoals in het recept beschreven. Maar soms maak ik wat avontuurlijker varianten met bijvoorbeeld rozijnen, vanillesuiker of likeur. De varianten heb ik onder de Tips van de kok in de receptbeschrijving genoemd. Heb je zelf nog aanvullingen dan hoor ik die graag!
Bewaren
Je kunt het goed conserveren. Net als mijn perencompote vries ik de appelcompote in. Natuurlijk kun je het ook in goed schoongemaakte jampotten bewaren. Het is maar net wat je makkelijker vindt of waar je ruimte hebt.
Appelcompote
Lees ook de Tips van de kok, aangeduid met **
Ingrediënten
- 1 kg goudreinetten - of andere (moes)appel **
- citroensap - eventueel
- 4 el water
- 4 el suiker - **
- 0,5 tot 1 tl kaneel
Instructies
Voorbereiden
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. Was de appelstukjes.1 kg goudreinetten
- Om verkleuren tegen te gaan kun je de appels tot gebruik in water met wat citroensap bewaren. Als je snel werkt of iets donkerder appelcompote niet erg vindt, is dit niet nodig.citroensap
Bereiding
- Doe de appelstukjes met de genoemde hoeveelheid water in een pan en laat dit aan de kook komen. Laat het gedurende 15 minuten op matig, niet te hoog vuur koken totdat de stukjes appel zacht zijn maar niet volledig tot moes gekookt. Roer wel regelmatig. Haal de pan daarna van het vuur.1 kg goudreinetten, 4 el water
- Roer de appelcompote goed door en voeg kaneel en suiker naar smaak toe. Voeg eventueel extra citroensap, suiker en/of kaneel toe.4 el suiker, 0,5 tot 1 tl kaneel
Serveren
- Traditioneel als "patat met kip en appelmoes" net als appelmoes! Maar appelcompote kan bij veel verschillende gerechten zowel warm als koud gegeten worden. Een bekende combinatie is varkensvlees met appel.
- Appelcompote wordt ook als warm of koud nagerecht, ontbijt of lunchgerecht geserveerd. Bijvoorbeeld door de yoghurt.
Tips van de kok
- Goudreinet. De in dit recept gebruikte appel is de goudreinet, ook wel goudrenet of schone van Boskoop genoemd. Het is een stevige zoetzure hand- en moesappel die in Nederland vanaf oktober tot en met april verkrijgbaar is. De appel wordt vaak gebruikt in gerechten die verhit worden zoals appelcompote maar ook in gebak zoals appeltaart en appelflappen.
- Alternatieve appelsoorten. Je kunt voor de compote ook bijvoorbeeld jonagold, elstar of Cox Orange gebruiken. Het is geen probleem appelsoorten te combineren.
- Appelcompote of appelmoes. Het verschil tussen appelcompote en appelmoes is de mate waarin stukjes appel zichtbaar zijn. Zou je de appelcompote zoals in bovenstaande recept beschreven, iets langer koken en fijnprakken of door de roerzeef halen dan krijg je appelmoes.
- Variatiemogelijkheden:
- Gebruik verschillende soorten appels: bijvoorbeeld goudreinetten samen met Granny Smith;
- Een zakje vanillesuiker toevoegen in plaats van (of samen met) suiker;
- Geen kaneel maar een scheutje amandellikeur of wat gehakte munt toevoegen na de bereiding;
- Met rozijnen (die je 10 minuten in kokend water of wat appellikeur hebt laten wellen).
- Magnetronbereiding. Je kunt appelmoes ook in de magnetron bereiden. Voor een portie voor 2 personen neem je 500 gram appels. Snijd ze in stukken en doe ze samen met 50 ml (ruim 3 el) water, appelsap of dubbeldrank in een glazen schaal met deksel. De schaal gaat ongeveer 5 minuten op 900 Watt in de magnetron. Compote met een vork fijner roeren. Als de appels nog te hard zijn, dan opnieuw voor enkele minuten in de magnetron. Op smaak brengen met kaneel en voor de liefhebbers extra suiker.
- Invriezen. Appelmoes kun je goed invriezen. Mijn porties voor 1 persoon zijn 150 tot 200 gram groot. Een portie van 200 gram is voor ons ook goed als 2e groente/-bijgerecht voor 2 personen.
- Perencompote. Ook van peren kun je compote maken. Op de Wereldkeuken Thuis staat ook een recept voor perencompote.
Kan je ivm appelflappen ook werken met gelatine ook ivm de stevigheid van de appelmoes?
Ik zou de appelcompote niet verdikken door er gelatine door te doen en dit mengsel te gebruiken als vulling van appelflappen. Gelatine moet je om het actief te laten worden met een warme (vloei)stof mengen en daarna af laten koelen. Als je gelatine na het mengen met de appelcompote in deegflapjes doet en in de oven laat garen wordt het opnieuw verwarmd en verdwijnt de bindende werking van de gelatine. Met andere woorden: dan is het binden met de gelatine voor niets geweest.
Meer over gelatine op de site Bakkerspedia op de pagina Wat is gelatine.
Als alternatief voor gelatine zou je wel maïzena kunnen gebruiken om het vocht van de vulling te binden. Dat idee vond ik in een instructievideo op YouTube van FoodTube: Appelflappen bakken met Cees Holtkamp. Bij de video staat ook een link naar het recept dat hij gebruikt.
Ik heb al verschillende keren appelflappen gemaakt met een restje van mijn (vrij dikke/compacte) appelcompote. Als ik de appelcompote toch nog te nat vind verwarm ik het nog even zodat een teveel aan vocht kan verdampen. De met compote gevulde bladerdeegplakjes gaan daarna in een voorverwarmde oven en bak ik volgens de gebruiksaanwijzing van het bladerdeeg.
Super lekker en simpel!!
Hallo Ellen,
Vervang kaneel eens met Ras el Hanout; zeker ook een lekkere variant.
Mieke
Mieke, dank voor je aanvulling. Ga ik zeker een keer proberen.