Appeltaart met calvados

Een mooi moment om het recept van onze favoriete appeltaart te plaatsen: over 2 weken verlaten we het huis met in de achtertuin de appelboom met notarisappels waarmee we deze taart de laatste 10 jaar verschillende keren gemaakt hebben.

Omdat de appels van dit oud-Hollandse appelras niet algemeen verkrijgbaar zijn, zullen we de taart in de toekomst waarschijnlijk met goudrenetten of een andere in de handel verkrijgbare appelsoort moeten maken. Is geen straf, gaan we gewoon weer uitproberen. En als het niets blijkt te zijn kunnen we natuurlijk altijd nog een notarisappelboom op onze nieuwe stek planten!

Het recept is voor een appeltaart van 28 cm doorsnede maar we hebben er ook verschillende keren kleine taartjes van gemaakt. Gebruik dan eventueel wat meer deeg zodat deze taartjes een goede basis hebben en een raster bovenop kunnen krijgen. Verkort de oventijd voor kleine taartjes, probeer het gewoon even uit.

In het recept staat dat je de rozijnen de dag voor verwerking met warm water moet afspoelen en een nacht moeten laten drogen. Op deze wijze was je de gedroogde zuidvruchten en kunnen ze al wat wellen. Meer info hierover staat in een artikel op Bakkerswereld.nl – Wassen krenten en rozijnen.

Appeltaart met calvados

Betreft:
Appeltaart met doorsnede van 28 cm of verschillende kleinere taartjes
Bron:
Uit de kook-nieuwsgroep nl.culinair op 11-9-2003, recept van Tonny Leeflang-Wondergem
Tijd:
1 dag tevoren 10 minuten. Voorbereiden en bereiden, doorlooptijd: zeker 3 uur
Nodig:
Oven, keukenmachine, springvorm van 28 cm Ø of kleine bakvormen
hoeveelheid
ingrediënten deeg
200 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr amandelmeel
200 gr roomboter, (en evt. margarine voor invetten)
125 gr suiker
1 ei, losgeklopt
snuf zout
1 vanillestokje: het merg uit 1 stokje
hoeveelheid
ingrediënten vulling
4 el custardpoeder
150 gr grote witte rozijnen
1,5 dl calvados
8 el bruine suiker
2 tl kaneel
5 grote appels: b.v. notarisappel, goudrenet
6 el abrikozenjam
2 el apricot brandy (is abrikozenlikeur, o.a. Bols)
Voorbereiden – één dag tevoren
 • Doe de rozijnen in een vergiet en spoel ze af met heet water en laat ze een nacht drogen in de vergiet.
Voorbereiden
 1. Vet de springvorm in met margarine of boter.
 2. Meng calvados met de apricot brandy en week hierin de rozijnen 1 uur. Meng de bruine suiker met de kaneel voor later gebruik.
 3. Meng bakmeel, amandelmeel, boter, suiker, ½ losgeklopt ei, vanillemerg en zout, in de keukenmachine tot een samenhangend deeg. Rol het uit tot een lap van ±1 cm dik. Bekleed met een deel van het deeg de springvorm en zet hem 1 uur in de koelkast. Maak van de rest van het deeg een bal, rol opnieuw uit en snijd er repen van die op de taart passen. Leg de repen in folie eveneens 1 uur in de koelkast.
Bereiden, ruim 1 uur nadat de voorbereiding gestart is
 1. Verwarm de oven voor op 175º C.
 2. Strooi de custard op de bodem van de appeltaart. Laat de rozijnen uitlekken, bewaar het vocht.
 3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes, doe ze in een kom en meng ze goed met de basterdsuiker/kaneel en de rozijnen. Vul hiermee de appeltaart, leg de repen deeg er in ruitpatroon overheen, dek de taart af met aluminiumfolie en bak de taart in 1 uur gaar en lichtbruin. Verwijder de folie en bak de taart in 0,5 uur verder af. Let op: oventijd kan verschillen, is afhankelijk van de oven.
 4. Verwarm de abrikozenjam. Roer, van het vuur af, het weekvocht van de rozijnen erdoor en giet het over de taart. Laat enigszins afkoelen, verwijder de springvorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.
Tips van de kok
 • Op de bodem vormt zich een romig laagje door het vocht van appels & rozijnen, de suiker en de custard.
 • Je kunt ook kleinere taartjes maken, maak dan evt. meer deeg en pas de oventijd aan!
 • Als je amandelmeel kant en klaar koopt moet je dat niet te lang bewaren.
 • Maak zelf amandelmeel door, kort voor het gebruik, amandelen in de keukenmachine fijn te malen. Door de warmte die tijdens het malen vrijkomt loopt er wat olie uit de amandelen waardoor het meel snel ranzig wordt. Hak de amandelen zo klein mogelijk, bijv. door ze in een plasticzak te doen en er met de deegroller overheen te gaan, zodat ze sneller fijn te malen zijn en zo kort mogelijk warmte krijgen.

4 appeltaartjes met calvados

De 4 kleine appeltaartjes zijn gemaakt in 15 cm taartvormen van aardewerk. Deze lage kleine appeltaartjes zijn ook erg lekker om warm als dessert te serveren met vanille-ijs. Snijd de taartjes dan in 2, 3 of 4 stukken. Dit alles afhankelijk van de honger, of noem je dat trek met zoiets lekkers?

Waardeer dit recept met 1 tot 5 sterren
recipe image
Receptnaam:
Appeltaart met calvados
Gepubliceerd:
Voorbereiding:
Bereiding:
Totaal:
Gemiddeld:
41star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top