Links aangeduid met [a] zijn affiliate links. Meer informatie over deze links lees je in de disclaimer.

Babi ketjap uit de slowcooker

De slowcooker-versie van één van de favoriete recepten op De Wereldkeuken Thuis: babi ketjap uit de slowcooker.

Een schaaltje babi ketjap uit de slowcooker met ernaast 2 teentjes knoflook en een stuk verse gemberwortel.

Koken met de slowcooker

De slowcooker is de laatste jaren met een opmars in de Nederlandse huishoudens bezig. Je ziet het aan de vele recepten op websites en speciale Facebookgroepen. Zelfs nu.nl heeft er in het voorjaar van 2022 een artikeltje over opgenomen: De slowcooker: ‘Je zet hem aan en hebt er geen omkijken meer naar’.

Ben ik een enthousiast gebruiker? “Ja” want tijdens het meer-urig kookproces hoef je er niet naar om te kijken. Maar ook een beetje “nee” want ik gebruik de slowcooker graag voor gerechten die veel ingrediënten hebben en die ik toch ook nog wil aanbraden. (En ja, ik weet dat sommigen onder jullie dat niet doen. Maar ik denk dat het lekkerder is om vlees toch eerst aan te braden). De voorbereiding en die eerste bereiding is daardoor toch vaak tijdrovender dan ik zou willen. Mijn aanpak is tegenwoordig om grotere hoeveelheden in de slowcooker te maken en een deel in de vriezer te stoppen. En dat werkt heel goed: 1 keer flink aan het werk en daarna verschillende keren alleen maar ontdooien en opwarmen. Deze tactiek pas ik niet alleen toe bij dit babi ketjap-recept maar ook bij boeuf Bourguignon, rendang, coq au vin en goulash met aardappel.

Babi ketjap uit de slowcooker

Waarom een apart slowcooker-recept als je ook al een babi ketjap recept hebt voor bereiding op het fornuis? Omdat de hoeveelheden van de ingrediënten net even anders zijn. Je gebruikt in de slowcooker in ieder geval minder vocht. Bovendien zijn sommige smaken van de gerechten uit de slowcooker intenser door de langduriger bereiding dan dezelfde gerechten die je op het fornuis laat stoven. Niet heel vreemd: het gerecht gaart in de slowcooker minstens 2,5 uur terwijl het op het fornuis in 20 tot 30 minuten gaar is. Ik heb gemerkt dat dit met name merkbaar is met pittige ingrediënten zoals rode pepers. In het recept staat dan ook dat je eventueel iets kunt minderen op de sambal oelek. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak: er zit niets anders op dan het gewoon uit te proberen.

Heb je toch liever het recept dat je op het fornuis bereidt? Kijk dan bij babi ketjap

Grotere portie maken en invriezen

In het recept ga ik uit van 1 kilo vlees. Een mooie hoeveelheid in onze 3,5 liter slowcooker [a]. We eten het gerecht meestal dezelfde of de volgende dag en vriezen, zoals hierboven al vermeld, de rest in porties in. Heel praktisch en lekker met sambal goreng boontjes en/of sambal goreng mais. Twee gerechten die ook goed ingevroren kunnen worden. Op een drukke of “geen zin om uitgebreid te koken” dag verwarm je de babi ketjap uit de slowcooker en je groentegerecht(en) en hoef je alleen de rijst te koken.

Babi ketjap uit de slowcooker

Babi ketjap uit de slowcooker is Indisch varkensvlees in gember-ketjapsaus bereid in de slowcooker. Goed te combineren met rijst en groenten.
Een schaaltje babi ketjap uit de slowcooker.
print recept

4,45 van 65 stemmen

Lees ook de Tips van de kok, aangeduid met **

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 3 uur
Totaal: 3 uur 20 minuten
Bron: Eigen recept
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: Indisch
Oorspronkelijk: 8 personen
Kies zelf: 8 personen

Benodigdheden

  • braadpan
  • slowcooker

Ingrediënten

  • zonnebloem- of arachideolie
  • 1 kg varkenslappen, hamlappen of schouderkarbonade zonder bot
  • peper
  • zout
  • 4 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 4 el verse gemberwortel - **
  • 1 tot 2 tl sambal oelek - **
  • 2 dl ketjap manis
  • 2 el gembersiroop
  • 2 el azijn of citroensap
  • 0,5 dl kokend water - **
  • maïzena of allesbinder - eventueel

Instructies

Voorbereiden

  • Snijd het vlees in blokjes van 1,5 tot 2 cm groot en bestrooi het met peper en zout.
    Let erop als je schouderkarbonades gebruikt dat er geen botsplinters bij zitten.
    1 kg varkenslappen, hamlappen of schouderkarbonade zonder bot, peper, zout
  • Snipper de uien heel fijn. Snijd of pers ook de knoflookteentjes fijn.
    4 uien, 6 teentjes knoflook
  • Schil de verse gemberwortel en snijd de benodigde hoeveelheid in heel kleine stukjes.
    4 el verse gemberwortel

Bereiden

  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok of braadpan en bak het vlees aan alle kanten bruin. Doe dit eventueel in batches als de braadpan niet groot genoeg is. Haal het vlees dan uit de pan en dek het af zodat het niet teveel afkoelt. Vrijgekomen (vlees)vocht kun je weggooien.
    zonnebloem- of arachideolie, 1 kg varkenslappen, hamlappen of schouderkarbonade zonder bot
  • Doe opnieuw een beetje olie in de braadpan en bak de uisnippers op zacht vuur totdat ze kleuren. Vervolgens de knoflook en de gemberwortel toevoegen en kort meebakken.
    zonnebloem- of arachideolie, 4 uien, 6 teentjes knoflook, 4 el verse gemberwortel
  • Voeg de sambal oelek, ketjap, gembersiroop, de azijn of citroensap, het kokend water en het eerder aangebraden vlees toe en verwarm dit kort.
    1 tot 2 tl sambal oelek, 2 dl ketjap manis, 2 el gembersiroop, 2 el azijn of citroensap, 0,5 dl kokend water
  • Schep nu alles in de nog koude slowcooker en zet deze met deksel op de pan aan op stand LAAG (5 uur) of HOOG (2,5 uur).
  • Test de gaarheid na genoemde kooktijd en bepaal hoeveel saus je bij het vlees wilt hebben:
  • Is het vlees nog niet gaar
    dan voeg je nog kooktijd toe met deksel op de pan als je geen vocht wil verliezen (dan stand LAAG of HOOG) of zonder deksel op stand HOOG als je de saus wilt laten indikken . Wil je extra bindmiddel toevoegen dan even kijken of je dat eerst met water moet aanlengen voor je het toevoegt. Na het toevoegen van een bindmiddel wel af en toe roeren.
    maïzena of allesbinder
  • Is het vlees gaar
    dan ben je klaar. Eventueel kun je de saus nog verder inkoken door de slowcooker nog op stand HOOG zonder deksel aan te zetten. Ook in dit geval eventueel geholpen door extra bindmiddel. Zie de opmerkingen hierboven.
    maïzena of allesbinder

Serveren

  • Bij een kleine rijsttafel, bij rijst en sambal goreng boontjes, sambal goreng mais of een sajoer.

Tips van de kok

  • Bron van het recept. Gebaseerd op mijn babi ketjap recept, aangepast voor de slowcooker.
  • Portiegrootte. Let op: ik heb aangegeven dat 1 kilo vlees voor 8 porties/personen is. Wij eten tegenwoordig (veel) minder vlees dan vroeger en dit is voor ons genoeg. 
  • Gemberwortel. Ik gebruik voor dit recept verse gemberwortel die ik in kleine stukjes snijd. Als je alleen ingevroren gemberwortel hebt kun je deze gemakkelijk fijn krijgen door het te raspen.
  • Sambal oelek. Gerechten in de slowcooker zijn intenser van smaak dan dezelfde gerechten op het fornuis gemaakt. Vooral de rode pepers en andere pittige smaakcomponenten kunnen sterker uitpakken. Het kan dan ook zijn dat je 2 theelepels sambal oelek iets te veel vindt. Ga dan bij de eerste keer bereiden uit van 1 of 1,5 theelepel sambal oelek. Als je het niet pittig genoeg vindt kun je altijd nog sambal toevoegen.
  • Vocht toevoegen in de slowcooker. De hoeveelheid kokend water heb ik ten opzichte van het fornuis-gerecht sterk aangepast omdat je bij gerechten in de slowcooker niet veel vocht verliest tijdens het kookproces.
  • Formaat slowcooker. Babi ketjap van 1 kilo vlees maak ik in mijn 3,5 liter slowcooker.
  • Gebruik van een bindmiddel. Als je een dikkere saus wilt kun je de saus binden met bijvoorbeeld allesbinder of maïzena. Dat kan in de slowcooker-pan of in een aparte pan. Maïzena moet je wel in een beetje koud water oplossen voordat je het aan de te binden saus toevoegt. Als ik weet dat ik het gerecht (gedeeltelijk) in ga vriezen dan bind ik dat deel vaak niet. Als het moet doe ik dat wel na het ontdooien.
  • Smaakontwikkeling. Als je het een dag van tevoren maakt kan de smaak nog beter intrekken.
  • Opwarmen. Voorzichtig opwarmen in een pannetje op het vuur of in de magnetron.
  • Invriezen. Babi ketjap kun goed je goed invriezen. 
Trefwoorden : Beb Vuyk, Conimex, Indisch, slowcooker, varkensvlees
Wat vind je van dit recept?Als je dit recept gemaakt hebt vind ik het fijn als je het recept beoordeelt op waardeer dit recept.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je dit recept?




4,45 from 65 votes (64 ratings without comment)

8 gedachten over “Babi ketjap uit de slowcooker”

  1. Gerecht lijkt me heerlijk, dus zit nu in de slowcooker (we eten het morgen). Het ruikt in ieder geval al lekker. Laat morgen weten of het gesmaakt heeft!

  2. Vandaag dit recept gemaakt, heerlijk gegeten! En inderdaad, een kleine 5 uur op LOW was perfect voor dit gerecht (ik had karbonade).
    Heb het daarna nog een half uurtje ongeveer of HIGH laten pruttelen zonder deksel zodat het iets dikker werd.5 sterren

    1. Ja het zou wel kunnen maar ik zou varkenshaas zelf niet snel in de slowcooker doen. De lange bereidingstijd in combinatie met het feit dat het vlees vrij mager is maakt het risico op droger vlees groot.
      Varkenshaas kan wel goed op het fornuis, dus met een veel kortere bereidingstijd gemaakt worden. Ik zag verschillende recepten van andere bloggers die dat doen. Misschien een idee om de varkenshaas te gebruiken in dit recept: https://www.dewereldkeukenthuis.com/babi-ketjap/ ?
      Als ik babi ketjap maak, zowel op het fornuis als in de slowcooker, gebruik ik bij voorkeur ontbeende schouderkarbonade, varkens- of hamlappen. Met deze vleessoorten heb ik goede “babi ketjap-ervaring”.

    1. In het recept staat dat je 5 uur op LOW nodig hebt. Deze kooktijd is gebaseerd op mijn ervaring, ik heb dit gerecht al vaak gemaakt. De kleine stukjes varkensvlees zijn dan gaar en lekker mals. Het is bij babi ketjap niet de bedoeling om pulled pork (varkensvlees dat je met 2 vorken uit elkaar kunt trekken) te maken. Maar mocht het vlees niet zacht en gaar genoeg zijn na 5 uur dan kun je, zoals in het recept staat, de kooktijd verlengen tot het vlees naar wens is.

Scroll naar boven