Babi ketjap uit de slowcooker

De slowcooker-versie van één van de favoriete recepten op De Wereldkeuken Thuis: babi ketjap uit de slowcooker.

Waarom een apart slowcooker-recept? Omdat de hoeveelheden van de ingrediënten net even anders zijn. Je gebruikt in de slowcooker in ieder geval minder vocht. Bovendien zijn de smaken van de gerechten uit de slowcooker intenser dan dezelfde gerechten die je op het fornuis laat stoven. Niet heel vreemd: het gerecht gaart in de slowcooker minstens 2,5 uur terwijl het op het fornuis in 20 tot 30 minuten gaar is. Ik heb gemerkt dat dit met name merkbaar is met pittige ingrediënten zoals rode pepers. In het recept staat dan ook dat je eventueel iets kunt minderen op de sambal oelek. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak: er zit niets anders op dan het gewoon uit te proberen!

In het recept ga ik uit van 1 kilo vlees. Een mooie hoeveelheid in onze 3,5 liter slowcooker. We eten het gerecht meestal dezelfde of de volgende dag en vriezen de rest in porties in. Heel praktisch en lekker met – ook ingevroren – sambal goreng boontjes en/of sambal goreng mais. Op een drukke of “geen zin om uitgebreid te koken” dag verwarm je de babi ketjap uit de slowcooker en je groentengerecht(en) en hoef je alleen de rijst te koken.

Heb je toch liever het recept dat je op het fornuis bereidt? Kijk dan bij babi ketjap

Babi ketjap uit de slowcooker

Betreft:
Vleesgerecht voor 8 personen
Bron:
Gebaseerd op mijn babi ketjap recept, aangepast voor de slowcooker
Tijd:
Voorbereiding: 20 minuten, bereiding: minimaal 3 uur (op stand HOOG, langer op LAAG)
Nodig:
Braadpan en slowcooker
Recept:
Klik op het PDF-logo: PDF met het recept: Babi ketjap uit de slowcooker . Het document opent in een nieuw tabblad.
ingrediënten

(lees voor ** de tips van de kok)

2 el + 2 el (zonnebloem of arachide) olie
1 kg varkenslappen of hamlappen (evt. karbonade zonder bot)
peper
zout
4 uien
6 teentjes knoflook
4 el verse gemberwortel (schoongemaakt) **
1 a 2 tl sambal oelek **
2 dl ketjap
2 el gembersiroop
2 el azijn of citroensap
0,5 dl kokend water **
evt. bindmiddel zoals allesbinder of maïzena **
Voorbereiden
 1. Snijd het vlees in blokjes van 1,5 tot 2 cm groot en bestrooi het met peper en zout.
 2. Snipper de uien heel fijn. Snijd of pers ook de knoflookteentjes fijn.
 3. Schil de verse gemberwortel en snijd de benodigde hoeveelheid in heel kleine stukjes.
Bereiden
 1. Verhit 2 eetlepels olie in een wok of braadpan en bak het vlees aan alle kanten bruin. Doe dit eventueel in batches als de braadpan niet groot genoeg is. Haal het vlees dan uit de pan en dek het af zodat het niet teveel afkoelt. Vrijgekomen (vlees)vocht kun je weggooien.
 2. Doe opnieuw een beetje olie in de braadpan en bak de uisnippers op zacht vuur totdat ze kleuren. Vervolgens de knoflook en de gemberwortel toevoegen en kort meebakken.
 3. Voeg de sambal oelek, ketjap, gembersiroop, de azijn of citroensap, het kokend water en het eerder aangebraden vlees toe en verwarm dit kort.
 4. Schep nu alles in de nog koude slowcooker en zet deze met deksel op de pan aan op stand LAAG (5 uur) of HOOG (2,5 uur).
 5. Test de gaarheid na genoemde kooktijd en bepaal hoeveel saus je bij het vlees wilt hebben:
  • Is het vlees gaar dan ben je klaar. Eventueel kun je de saus nog verder inkoken door de slowcooker nog op stand HOOG zonder deksel aan te zetten. Wel opletten en roeren.
  • Is het vlees nog niet gaar dan voeg je nog kooktijd toe met deksel op de pan als je geen vocht wil verliezen (dan stand LAAG of HOOG) of zonder deksel op stand HOOG als je de saus wilt laten indikken. In dit laatste geval wel af en toe roeren.
Serveren
 • Bij een kleine rijsttafel, bij rijst en sambal goreng boontjes of sambal goreng mais of een sajoer.
Tips van de kok
 • Ik gebruik voor dit recept verse gemberwortel die ik in kleine stukjes snijd. Als je alleen ingevroren gemberwortel hebt kun je deze gemakkelijk fijn krijgen door het te raspen.
 • Gerechten in de slowcooker zijn intenser van smaak dan dezelfde gerechten op het fornuis gemaakt. Vooral de rode pepers en andere pittige smaakcomponenten kunnen sterker uitpakken. Het kan dan ook zijn dat je 2 theelepels sambal oelek iets te veel vindt. Ga dan bij de eerste keer bereiden uit van 1 of 1,5 theelepel sambal oelek. Als je het niet pittig genoeg vindt kun je altijd nog sambal toevoegen.
 • De hoeveelheid kokend water heb ik ten opzichte van de fornuis-bereiding sterk aangepast omdat je bij gerechten in de slowcooker niet veel vocht verliest tijdens het kookproces.
 • Als je een dikkere saus wilt kun je de saus binden met bijvoorbeeld allesbinder of maïzena, in de slowcooker-pan of in een aparte pan. Maïzena moet je wel in een beetje koud water oplossen voordat je het aan de te binden saus toevoegt.
 • Als je de babi ketjap uit de slowcooker een dag van tevoren maakt kan de smaak goed intrekken. Wel voorzichtig opwarmen in een pannetje op het vuur of in de magnetron.

 

Waardeer dit recept met 1 tot 5 sterren
recipe image
Receptnaam:
Babi ketjap uit de slowcooker
Gepubliceerd:
Voorbereiding:
Bereiding:
Totaal:
Gemiddeld:
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie