Bananensaus met gember

Bijna eind mei, het bbq-seizoen zal weer snel beginnen en de frisse bananensaus met gember past daar perfect bij. Maar ook lekker met repen knapperig brood in andere seizoenen.
Mijn moeder maakte de saus al in de jaren 70, als 1 van de sauzen bij het fonduen. Dat maakt het recept dus al zo’n 40 jaar oud!

Ben benieuwd hoe je deze saus vindt en waar je de saus bij gegeten hebt. Je kunt het laten weten door je waardering met sterren aan te geven en natuurlijk kun je onder het recept ook je reactie kwijt.

Bananensaus met gember

Betreft:
Frisse saus
Bron:
Familierecept, van mijn moeder
Tijd:
5 minuten
Nodig:
Recept:
De PDF opent in een nieuw tabblad: PDF van het recept: Bananensaus met gember
kleine portie (180 ml)
ingrediënten
(* zie tips van de kok)
grote portie (360 ml)
100 grgeprakte banaan *200 gr
1 elmayonaise2 el
1 elgembersiroop *2 el
0,25 tlkerriepoeder0,5 tl
60 ml = 4 el(volle) yoghurt *120 ml
 zout 
 paprikapoeder (garnering) 
 gemberpoeder (garnering) 
Voorbereiden
 • Pel de bananen en prak ze met een vork. Niet te fijn, er mag nog wel wat structuur in zitten, ze hoeven niet vloeibaar te zijn.
Bereiden
 1. Voeg de geprakte bananen, de mayonaise, gembersiroop en de kerriepoeder samen in een kom en roer dit goed door elkaar.
 2. Doe de yoghurt er stapsgewijs bij totdat de saus de juiste dikte heeft. Proef de saus en voeg eventueel nog extra kerriepoeder, gembersiroop of zout toe.
 3. Voor de presentatie kun je de saus met wat kerriepoeder, gemberpoeder, of een klein beetje paprikapoeder bestrooien en er wat banaan op leggen. Alternatief is een drupje gembersiroop.
Serveren
 • Lekker als saus bij de barbecue, bij het gourmetten, steengrillen of fonduen. Kan ook goed als onderdeel van een mezze-maaltijd: Turks, pita of stokbrood dippen in de saus.
Tips van de kok
 • Deze saus aten wij 40 jaar geleden al bij de vleesfondue. Het is een frisse saus die het goed doet met vlees en kip maar ook met brood. De kleine portie is voldoende (voor 2 personen) als dip voor brood of (voor 4 personen) als extra saus bij het gourmetten.
 • Hoeveel bananen neem je voor een grote of kleine portie:
 
hoeveelheid geprakte banaan
is in hele bananen uitgedrukt
voor de kleine portie
100 gr1 grote of 1,5 kleine
voor de grote portie
200 gr2 grote of 3 kleine
 • De gembersiroop die ik gebruik is Australische “sweet ginger sauce” van Buderim. Deze bestaat uit siroop met kleine stukjes gember. Natuurlijk kun je ook gembersiroop zonder stukjes gember nemen. Gewoon uitproberen.
 • Voor sauzen neem ik liever volle yoghurt dan magere yoghurt; de volle yoghurt wordt door de extra vloeibare toevoegingen toch dunner zonder dat de saus te dun wordt.
Waardeer dit recept met 1 tot 5 sterren
recipe image
Receptnaam:
Bananensaus met gember
Gepubliceerd:
Voorbereiding:
Bereiding:
Totaal:
Gemiddeld:
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “Bananensaus met gember”

 1. Oh wat leuk dit recept tegen te komen. Bij ons is het ook al jaren een familie recept voor bij de BBQ. Ook via mijn moeder. Alleen gebruikte mijn moeder altijd de Duyvis dipsaus kruidenmix Carnaval ipv de losse kruiden. En dat scheutje gembersiroop ging er dan wel nog door heen.

  1. Heb even gegoogeld en zag dat je met de Duyvis-mix een dipsaus met milde kerriesmaak maakt. Net zoals in mijn moeders recept (uit begin jaren 70?) waar ook kerrie als smaakmaker gebruikt wordt. Ben benieuwd hoe je dit recept vindt.

Scroll naar top