Links aangeduid met [a] zijn affiliate links. Als je op een affiliate link klikt en een artikel koopt, krijg ik een kleine commissie die ik gebruik om deze website in de lucht te houden. Het kost jou niets. Meer info in de disclaimer.

Bananensaus met gember

Bijna eind mei, het barbecue-seizoen zal weer snel beginnen en de frisse bananensaus met gember past daar perfect bij. Maar ook lekker met repen knapperig brood bij de borrel of een mezze-maaltijd of bij het fonduen of gourmetten in andere seizoenen.

Een uitsnede van een schaaltje bananensaus met gember.

Mijn moeder maakte de saus al in de jaren 70 van de vorige eeuw. In mijn herinnering aten we de saus vooral bij het vleesfonduen. Wij hebben deze saus al vaak geserveerd aan vrienden en steeds weer waren ze verrast over deze combinatie van fruit, zuivel en het pittige van de gember en de kerrie. De bananensaus met gember is dan ook al snel een favoriet gerecht geworden. Vooral als (dip)saus met brood zoals wij ook hummus vaak eten.

Bananensaus met gember voor vegetariërs en veganisten

De ingrediënten in het recept zijn geen probleem voor vegetariërs. Zij hoeven geen ingrediënten te vervangen.

Veganisten zullen 2 ingrediënten in het recept moeten vervangen. Dat zijn de mayonaise en de dikke yoghurt. Voor beide producten zijn vegan alternatieven goed in de supermarkt verkrijgbaar. Ik zou zelf een niet gezoete vegan yoghurt kiezen omdat je de saus de smaken van de banaan, gember en kerrie wilt geven.

Tips

Omdat je voor de saus bij voorkeur goed rijpe bananen gebruikt is dit een perfecte manier om oudere bananen op te maken. Hoewel je die natuurlijk ook in de bananenmuffins of een bananenbrood of-cake kunt doen. Als je meer inspiratie zoekt voor het gebruik van (over)rijpe bananen kijk dan eens op de site van 24 Kitchen. Vooral de bananenpoffertjes die genoemd worden vind ik een leuke vondst

Ik houd van een wat lobbige saus en kies daarom voor een dikkere yoghurt zoals volle yoghurt of Turkse of Griekse yoghurt. Door de toevoeging van de banaan en de gembersaus wordt de saus toch al wat dunner.

Ben benieuwd hoe je deze saus vindt en waar je de saus bij gegeten hebt. Je kunt het laten weten door je waardering met sterren aan te geven. Reacties zijn welkom onder het recept.

Bananensaus met gember

Recept van een frisse bananensaus met gember. Lekker als dipsaus met brood of als saus bij vlees, kip, vega of vegan gerechten.
Een schaaltje met bananensaus met gember.
print recept

5 van 1 stem

Lees ook de Tips van de kok, aangeduid met **

Voorbereiding: 2 minuten
Bereiding: 3 minuten
Totaal: 5 minuten
Auteur: Ellen
Bron: Familierecept (van mijn moeder)
Menugang: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Oorspronkelijk: 2 personen
Kies zelf: 2 personen

Ingrediënten

 • 100 gr geprakte banaan - **
 • 1 el mayonaise
 • 1 el gembersiroop - **
 • 0,25 tl kerriepoeder
 • 60 ml volle, Turkse of Griekse yoghurt - **, (60 ml = 4 el)
 • zout
 • paprikapoeder - als garnering
 • gemberpoeder - als garnering

Instructies

Voorbereiden

 • Pel de banaan/bananen en prak ze met een vork. Niet te fijn, er mag nog wel wat structuur in zitten.

Bereiden

 • Voeg de geprakte banaan, de mayonaise, gembersiroop en de kerriepoeder samen in een kom en roer dit goed door elkaar.
 • Doe de yoghurt er stapsgewijs bij totdat de saus de juiste dikte heeft. Proef de saus en voeg eventueel nog extra kerriepoeder, gembersiroop of zout toe.
 • Voor de presentatie kun je de saus met wat kerriepoeder, gemberpoeder, of een klein beetje paprikapoeder bestrooien. Alternatief is een drupje gembersiroop.

Serveren

 • Lekker als saus bij de barbecue, bij het gourmetten, steengrillen of fonduen.
 • Kan ook goed als onderdeel van een mezze-maaltijd of bij het borrelen: Turks, pita of stokbrood dippen in de saus.

Tips van de kok

 • Bron. Deze saus aten wij thuis in de 70-er jaren al bij de vleesfondue. 
 • Portiegrootte. De portie voor 2 personen is voldoende als dip voor brood voor 2 personen of  als extra saus bij bijvoorbeeld gourmetten, fonduen of de barbecue voor 4 personen.
 • Banaan. Genoemde hoeveelheid geprakte banaan (100 gr voor 2 porties) is maar een indicatie. Ik ga vaak uit van een redelijk formaat banaan voor een portie van 2 personen.
 • Gembersiroop. Kies een gembersiroop die je lekker vindt. Toen ik in Azië woonde gebruikte ik Australische “sweet ginger sauce” van Buderim met kleine stukjes gember. In Nederland koop ik de dikke “ginger sauce” van Lucullus bij de toko.
 • Yoghurt. Voor sauzen gebruik ik graag een dikke yoghurt zoals een neutrale niet gezoete volle yoghurt, Turkse yoghurt of Griekse yoghurt. 
 • Veganistische saus. Als je een vegan bananensaus met gember wilt maken dan voeg je vegan mayonaise en vegan yoghurt toe. Neem dan bij voorkeur een niet-gezoete vegan yoghurt. De smaakmakers van de saus zijn de banaan, gembersiroop en kerrie en niet het extra smaakje van de vegan yoghurt.
Trefwoorden : banaan, koude saus, veganistisch te maken, vegetarisch, yoghurt
Wat vind je van dit recept?Als je dit recept gemaakt hebt vind ik het fijn als je het recept beoordeelt op waardeer dit recept.

Wil je dit bericht delen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je dit recept?
5 from 1 vote (1 rating without comment)

2 reacties op “Bananensaus met gember”

 1. Oh wat leuk dit recept tegen te komen. Bij ons is het ook al jaren een familie recept voor bij de BBQ. Ook via mijn moeder. Alleen gebruikte mijn moeder altijd de Duyvis dipsaus kruidenmix Carnaval ipv de losse kruiden. En dat scheutje gembersiroop ging er dan wel nog door heen.

  1. Heb even gegoogeld en zag dat je met de Duyvis-mix een dipsaus met milde kerriesmaak maakt. Net zoals in mijn moeders recept (uit begin jaren 70?) waar ook kerrie als smaakmaker gebruikt wordt. Ben benieuwd hoe je dit recept vindt.

Scroll naar boven