Boeuf Bourguignon

Na aankoop van de slowcooker hebben we er jaren weinig mee gedaan maar inmiddels is hij weer in beeld en hebben we recent verschillende keren boeuf Bourguignon gemaakt. Het kost je een uurtje voorbereiding en 7 uur wachten maar het resultaat is een heerlijke Franse stoofpot. 

Het principe van de slowcooker is dat je de pan zijn werk laat doen: het gerecht in de pan en de pan verwarmen op stand LAAG of HOOG. Tijdens het kookproces moet je de pan zo min mogelijk en als toch noodzakelijk zo kort mogelijk openen. Door de pan niet te openen kan het vocht dat in het gerecht zit condenseren tegen de deksel en terugvallen in de pan zodat geen vocht verloren gaat. Tussentijds openen van de deksel leidt ook tot een verlaging van de temperatuur in de pan en daardoor tot een verlenging van de benodigde kooktijd. Natuurlijk mag je de pan tegen het einde van de verwachte stooftijd openen om te kijken hoe het gerecht erbij staat! Niet openen van de pan vind ik best wel een uitdaging; vooral als ik een gerecht niet eerder gemaakt heb, heb ik de neiging vaak te willen kijken of alles goed gaat en zo mogelijk even te testen of het gerecht al gaar is.

Bij de bereiding van de boeuf Bourguignon op de traditionele wijze in de braad- of stoofpan op het fornuis gebruik je in het algemeen meer vocht. Als ik voor de bereidingswijze in de slowcooker totaal 500 ml toevoeg zal dat in de braadpan 750 ml zijn: 0,5 liter wijn en 0,25 liter water. De stooftijd op het fornuis zal 2 tot 3 uur zijn. Dit is afhankelijk van de rundvleesvariant die je gebruikt.

Boeuf Bourguignon

Betreft:
Hoofdgerecht uit de slowcooker voor 4 a 5 personen
Bron:
Eigen recept
Tijd:
Voorbereiding bijna 1 uur, bereiding in de slow cooker 7 uur
Nodig:
Slowcooker (3,5 liter) en braadpan
Recept:
 Klik op het PDF-logo: PDF met het recept: Boeuf Bourguignon  Het document opent in een nieuw tabblad
hoeveelheden
ingrediënten    (** zie Tips van de kok)
4 el olijf- of zonnebloemolie
700 gr runderlappen, riblappen of sucadelappen
125 gr gerookt ontbijtspek
350 gr sjalotjes (evt. gewone ui)
250 gr winterwortel
3 knoflookteentjes
3,5 el tarwebloem
1 tl gedroogde tijm
0,5 tl gedroogde marjolein
2 laurierblaadjes
375 ml rode wijn
125 ml (kokend) water
1 blokje runderbouillon
peper (geen zout: zit al in bouillonblokje)
250 gr (kastanje) champignons
evt. 1 blikje tomatenpuree (70 gram) **
evt. enkele el maïzena of allesbinder
evt. takjes verse peterselie als garnering
Voorbereiden
 1. Snijd het rundvlees in blokken van minstens 2,5 cm en het ontbijtspek in kleine blokjes.
 2. Maak de sjalotjes schoon en snijd ze in 4-en of 6-en zo dat redelijk formaat stukken over blijven. Schil de winterwortel, als de wortel(s) dik zijn, snijd deze in de lengte in 2-en en daarna in niet te dunne plakken. De ingrediënten mogen goed onderscheidbaar zijn.
 3. Maak de knoflookteentjes schoon en snijd ze in kleine stukjes of gebruik de knoflookpers om de teentjes fijn te krijgen.
Bereiden
 1. Voeg de tijm, marjolein, laurier, rode wijn, het kokende water en het bouillonblokje samen in een maatbeker of een kom en roer het goed door.
 2. Schenk 2 el olie in een braadpan en schroei het rundvlees aan alle kanten dicht. Doe dit eventueel in porties als de braadpan niet groot is. Haal het dichtgeschroeide vlees uit de pan met een schuimspaan. Als er teveel vocht in de pan achter blijft schep dat dan uit de pan en gooi dat weg.
 3. Doe opnieuw olie in de pan en bak de spekstukjes in de olie. Voeg ook de knoflook, de ui (als je het gebruikt de tomatenpuree) en de wortelstukjes toe en bak dit alles enkele minuten. Doe als laatste de bloem in de pan en bak het even mee. Blijf dit mengsel goed doorroeren tegen aanbakken!
 4. Doe het rundvlees in de pan bij het spek-groentemengsel en voeg ook het wijn-bouillonmengsel toe. Warm het goed door en schep alles in de nog koude slowcooker.
 5. Zet de slowcooker aan op LAAG gedurende 6 tot 7 uur met de deksel op de pan. Proef dan of het vlees gaar is.
 6. Maak de champignons schoon en snijd ze in 4-en of 6-en en voeg ze toe aan het vleesmengsel in de slow cooker. Zet de slowcooker na het toevoegen van de champignons gedurende minstens 15 minuten op HOOG met de deksel op de pan zodat de champignons kunnen garen.
 7. Open de slowcooker opnieuw en controleer of de saus niet te dun is. Als dat zo is kun je een beetje maïzena of allesbinder toevoegen en de pan zonder deksel nog 5 tot 10 minuten op HOOG aan laten staan zodat de saus kan binden. Proef het gerecht en voeg eventueel peper en/of zout toe.
Serveren
 • Verwijder de laurierblaadjes.
 • Als je peterselie hebt, snijdt dan een dozijn stengels met blaadjes fijn en strooi dit als garnering over het gerecht.
 • Boeuf Bourguignon is lekker met stokbrood en een salade, maar ook met aardappelkroketjes en bijvoorbeeld boontjes of broccoli. Het is ook te combineren met frietjes, rijst of pasta.
Tips van de kok
 • Gebruik een slowcooker die past bij de hoeveelheid voedsel die je erin kookt. Bovengenoemde hoeveelheid past goed in een slowcooker van 3,5 liter.
 • Je kunt het kookproces in de slowcooker ook versnellen door bijvoorbeeld eerste 1,5 uur stand HOOG te kiezen en daarna nog 3,5 uur LAAG. Lastig is dan wel dat je dit weer in de gaten moet houden. Alternatief is bijvoorbeeld 3 uur op HOOG en dan kijken of het vlees gaar genoeg is.
 • Je kunt eventueel ook nog een klein blikje tomatenpuree toevoegen voor een zoetje en voor de kleur van het gerecht. Bak de tomatenpuree enkele minuten mee met de knoflook en de uien.
 • Ik voeg de champignons pas aan het einde toe zodat ze nog een ‘bite’ hebben.
 • Als de saus zonder de champignons al erg dun is kun je de champignons ook even aanbakken in een koekenpan zodat ze al een deel van hun vocht kwijt kunnen raken. Schep ze dan warm door het gerecht.
 • Boeuf Bourguignon is goed in te vriezen in porties van 250 tot 300 gram per persoon. Laat het ontdooien en verwarm het in de magnetron of onder continu roeren op het fornuis.
 • Ik gebruik voor dit gerecht een eenvoudige maar lekkere soepele rode wijn uit de supermarkt.

 

Waardeer dit recept met 1 tot 5 sterren
recipe image
Receptnaam:
Boeuf Bourguignon
Gepubliceerd:
Voorbereiding:
Bereiding:
Totaal:
Gemiddeld:
41star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)

, , , , , , , , , , ,

One Response to Boeuf Bourguignon

 1. Emilia Dekker 19 september 2016 at 10:24 #

  Heeeeeeeeerlijk gerecht! Vooral als het weer wat koeler wordt en dan voor de open haard met een bord op schoot, jamjam.

Geef een reactie