Bruine bonensoep

Het najaar staat weer voor de deur, een mooi moment voor bruine bonensoep met (net even anders) kerriegehaktballetjes. Een soep met veel variatiemogelijkheid: niet alleen lekker met bruine maar ook met witte bonen of een combinatie van bruine en witte bonen en bij gebruik van vega-gehakt en groentebouillon maak je hem vegetarisch.

De soep is niet zo vast als erwtensoep. Wil je een dikkere soep kun je hem natuurlijk binden vlak voor je gaat eten of gebruik je bij aanvang van de bereiding geen 2 maar 1,5 liter bouillon. Mocht de soep tijdens het kookproces toch te vast worden kun je altijd extra vocht toevoegen. Een derde mogelijkheid om de soep dikker te krijgen is door toevoeging van een extra blik (gepureerde) bruine bonen. De volgende keer dat ik de  soep maak wil ik kijken of dat ook inderdaad werkt.

Ik had een kleine knolselderij en daardoor iets meer dan 400 gram schoongemaakte en in blokjes gesneden knol. Mocht je zelf een groter exemplaar hebben dan kun je meer dan de genoemde hoeveelheid toevoegen; het is zonde om het weg te gooien en behalve erwtensoep weet ik zo snel geen andere bestemming voor knolselderij. Mocht iemand nog tips hebben dan houd ik me aanbevolen.

Deze soep kun je gemakkelijk invriezen. En dat is maar goed ook want de 4,5 kilo soep krijgen wij niet snel opgegeten zonder mee-eters of de vriezer!

Bruine bonensoep;

Betreft:
Hoofdgerecht voor 6 -8 personen
Bron:
De nieuwe Hollandse keuken, speciale uitgave van Tip Culinair (1996)
Tijd:
Voorbereiding (snijden groenten) 30 minuten, bereiding 1 uur
Nodig:
Soeppan van minstens 6 liter, staafmixer
6-8 personen
Ingrediënten
(** zie de tips van de kok onderaan)
50 grboter of margarine
1 groteui, fijngesneden
400 grselderijknol, in blokjes (max. 1 cm)
200 grwinterwortelen, in blokjes (max. 1 cm)
200 graardappels in blokjes (max. 1 cm)
2preien, (in de lengte doormidden en dan in dunne ringen gesneden)
1 klein blikjetomatenpuree (70 gr)
2 litervleesbouillon van 2 bouillonblokjes **
1 eltijmblaadjes
2 blaadjeslaurier
2 elevt. fijngesneden lavas (maggiplant)
500 grmager (runder)gehakt
1-2 elpaneermeel
1-2 tlkerriepoeder **
nootmuskaat
zout, peper
2 blikkenbruine bonen à 1 liter
3 elfijngesneden peterselie
Voorbereiden (mocht het snijwerk nog niet gedaan zijn)
 • Snijd alle ingrediënten in blokjes of ringen zoals in de ingrediëntenlijst beschreven.
Bereiden
 1. Boter verhitten en de ui hierin ongeveer 5 minuten zachtjes bakken. Selderijknol, wortel, aardappel en prei toevoegen en 10 minuten meebakken. Tomatenpuree erdoor roeren en 3 minuten meebakken. Bouillon erdoor roeren en mengsel aan de kook brengen. Tijm en laurier (en lavas als beschikbaar) toevoegen en de soep ongeveer 20 minuten zachtjes laten koken.
 2. Gehakt met paneermeel, kerriepoeder, nootmuskaat, zout en peper mengen. Hiervan kleine balletjes draaien. Balletjes door de soep roeren en ongeveer 15 minuten laten meekoken.
 3. 1 blik bruine bonen met vocht pureren met de staafmixer en door de soep roeren. Andere blik bonen ook toevoegen (met aanhangend vocht) en de soep nog 10 minuten goed doorwarmen.
Serveren
 • Vóór het serveren met peterselie bestrooien.
 • Met lekker boerenbrood of stokbrood serveren.

bruine bonensoep - de ingrediënten

Tips van de kok
 • De bouillonblokjes worden gebruikt als basis voor de soep. Volgens de verpakking is 1 blokje goed voor 0,5 l bouillon. Om zoutgebruik te beperken, gebruik ik voor 2 liter 2 in plaats van 4 bouillonblokjes.
 • Ik gebruik 2 theelepels kerriepoeder. Als je een minder sterke kerriesmaak wilt, gebruik dan minder.
 • Je kunt ook gedroogde bruine bonen gebruiken. Kook de gedroogde bruine bonen 1,5 tot 2 uur in ruim water met daarin 1 ui, 1 takje tijm, 2 blaadjes laurier en 10 gekneusde zwarte peperkorrels.
 • Variatiemogelijkheden: gebruik alleen witte bonen of een combinatie van witte en bruine bonen. En voor een vegetarische variant van deze soep gebruik je vegetarische gehakt en groentebouillon.
 • De soep is goed in te vriezen; mijn 1 persoonsporties maak ik tussen de 525 en 550 gram. Van de in september 2014 gemaakte soep: 2 kommen vers gegeten en 8 porties voor 1 persoon voor in de vriezer.
Waardeer dit recept met 1 tot 5 sterren
recipe image
Receptnaam:
Bruine bonensoep
Gepubliceerd:
Voorbereiding:
Bereiding:
Totaal:
Gemiddeld:
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “Bruine bonensoep”

Scroll naar top