Engelse kerstcake

Dit jaar voor het eerst een Engelse kerstcake gebakken en ook nog op tijd, ruim voor de kerst zoals dat met deze rijkgevulde vruchtencake hoort. Volgens de traditie ga ik de ‘Traditional English Christmas Cake’ tot de kerst om de 14 dagen met rum besprenkelen zodat hij extra goed gaat smaken en smeuïg blijft.

Mijn moeder maakt de cake al 50 jaar en nog altijd met het recept uit haar kookboek “Woman’s Own Cook Book” uit 1964 als basis. Maar ze houdt zich niet meer precies aan het recept; in het recept werden bijvoorbeeld geen noten toegevoegd en dat doet ze inmiddels wel.

Ik was benieuwd of de nu bekende bakkers en bladen veel aanpassingen op het mij bekende recept hadden en na het lezen van kerstcakerecepten van onder andere Delia Smith, Nigella Lawson, James Martin, Ed Kimber en verschillende varianten in BBC Good Food Magazine en andere Engelse kookbladen en op websites kon ik concluderen dat ze allemaal op elkaar lijken. Vervolgens heb ik mijn eigen variant gemaakt met in Nederland verkrijgbare ingrediënten. Resultaat was een zware (bijna 2,1 kg) goed gevulde en lekkere cake. En die smaak zal door het voeden met de rum de komende weken alleen maar beter worden.

De cake wordt traditioneel met marsepein en een witte glazuurlaag bedekt. Dat bedekken doe je pas in de laatste week voor de kerst. Een alternatief is na het bakken amandelen op de bovenkant plakken of amandelen meebakken. Ik ga dat zelf niet doen. Ik kies voor een simpele poedersuikerlaag waarop ik enkele kerstversieringen plaats zoals op de foto te zien is.

Lees vooral de Tips van de kok hieronder om zelf een lekkere Engelse kerstcake te maken. Zoals gebruikelijk kun je je reacties en vragen onderaan kwijt! Engelse kerstcake

Betreft:
Gebak, een traditionele Engelse vruchtencake van iets meer dan 2 kilogram
Bron:
Basis was het familierecept uit Woman’s Own Cook Book (1964). Daarnaast zijn verschillende andere publicaties (zowel kookboeken als tijdschriften) geraadpleegd.
Tijd:
Voorbereiden: 30 minuten, wachttijd: zeker 12 uur, bereiden: 30 minuten en 3 tot 4 uur baktijd
Nodig:
Oven, ronde taartvorm 22 cm, bakpapier, mixer
Recept:
Klik op het PDF-logo: PDF van het recept: Engelse kerstcake , het document opent in een nieuw tabblad
voor een cake van 2 kg
ingrediënten voor de vulling

(** zie de tips van de kok)

100 grgekonfijte sinaasappel
100 grgekonfijte bigarreaux
200 grkrenten
200 grrozijnen
100 grgele rozijnen
100 grgedroogde cranberry’s
50 gramandelen
50 grhazelnoten
50 grpecannoten
1sinaasappel (geraspte schil en sap)
1citroen (geraspte schil en sap)
1 tlvanille essence
1 tlmixed spice of koekkruiden **
1 mespuntkorianderpoeder (= ketoembar)
1 mespuntkaneelpoeder
200 mlbruine rum **
voor een cake van 2 kg
ingrediënten voor het cakebeslag

(** zie de tips van de kok)

250 grbruine suiker
250 grongezouten (room)boter
250 grtarwebloem
50 gramandelmeel
1 tlmixed spice of koekkruiden **
5eieren (groot formaat)
voor een cake van 2 kg
ingrediënten – na het bakken

(** zie de tips van de kok)

besprenkelenrum **
garnerenkies uit 1 van de 3 varianten: poedersuiker, of marsepein en een witte glazuurlaag, of (gedroogde) vruchten / amandelen
Voorbereiden – de vulling
 • Snijd ingrediënten zoals de gekonfijte sinaasappel en bigarreaux en hak de noten in stukken, zo groot als de grote rozijnen.
 • Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen en pers beide vruchten uit. Bij het maken van de taart voor dit recept leverde dat bij mij totaal 140 gram sap op.
 • Doe alle ingrediënten voor de vulling in een pan en kook het mengsel gedurende ongeveer 10 minuten.
 • Schep het mengsel daarna in een afsluitbare schaal. Zet de schaal na het afkoelen in de koelkast voor minstens 12 uur zodat de smaken en het vocht goed kunnen intrekken. Ik heb de vulling 1,5 dag in de koelkast laten marineren. De rum en het vruchtensap was, ook door het regelmatig roeren, gebonden en/of opgenomen.
Bereiden – de cake
 • Knip van bakpapier 2 vormen zo groot als de bodem van de bakvorm (ronde vorm van 22 cm) die je gaat gebruiken. Knip ook een reep papier iets langer dan de omtrek van de vorm en die je dubbel kunt vouwen zodat het een dikkere laag is. Vouw de reep papier dubbel in de lengte en knip het papier in zoals op onderstaande foto te zien is. Idee is dat het papier nog 4 a 5 cm boven de rand van de bakvorm uitkomt. Let erop dat het uitstekende bakpapier niet tegen de verwarmingselement van je oven aankomt aan de bovenzijde. Vouw het anders iets om.
 • Vet de bakvorm in en leg het eerste bodempapiertje op de bodem. Leg de dubbele reep bakpapier tegen de wand, de ingeknipte zijde op de bodem van de bakvorm. Leg het tweede bodempapiertje op de eerste en over de ingeknipte uiteinden van de papieren zijrand.

Engelse kerstcake: inknippen bakpapier en vullen bakvorm

 • Verwarm de oven voor: conventionele oven op 150 °C, heteluchtoven op 135-140 °C.
 • Maak het beslag in een ruime kom: voeg de bruine suiker en de boter samen en klop het glad met de mixer. Zeef de bloem en voeg de bloem met amandelmeel en de mixed spices (of koekkruiden) toe en vervolgens ook (één voor één) de eieren. Klop het tot een soepel beslag.
 • Schep daarna de gemarineerde vulling met een spatel door het beslag. Zorg dat het goed gemengd is.
 • Schep het beslag in de met papier beklede vorm. Maak een klein ondiep kuiltje in het midden van de taart. Dat zorgt ervoor dat je minder kans hebt op een bolle cake bij het rijzen.
 • Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven. Controleer na 3 uur met een houten prikker of de cake gaar is. Als de prikker droog uit de cake komt is hij gaar. Is hij niet gaar laat hem dan in de oven en controleer ieder 15 minuten op gaar zijn. In ons geval was de cake gaar na 3 uur en 15 minuten.
 • Haal de cake uit de oven als hij gaar is en laat hem in de vorm 15 minuten afkoelen. Haal de cake daarna uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.
Bewaren tot de kerst en serveren
 • Verpak de afgekoelde cake in huishoudfolie en vervolgens in een plastic doos of een blik.
 • Besprenkel de cake iedere 14 dagen met 1 a 2 eetlepels rum**. Prik daarvoor enkele gaatjes in de bovenzijde van de cake. Als je de cake wilt bekleden met marsepein, stop dan een week voor het bekleden met marsepein met toevoegen van de drank. Zo kan de buitenzijde van de cake iets drogen.
 • De kerstcake kan op verschillende manieren gepresenteerd worden: het eenvoudigst is bestrooien met poedersuiker. De traditionele wijze is door de taart te bekleden met marsepein en er daarna een laag witte suikerglazuur over aan te brengen. Alternatief is om (gedroogd) fruit of amandelen op de bovenkant aan te brengen.
Tips van de kok
 • Behalve het familierecept heb ik voordat ik deze cake zelf voor het eerst maakte bijna een dozijn andere Engelse kerstcake-recepten bekeken. Constateerde toen dat alle recepten wel van elkaar verschillen op onder andere: ingrediënten, hoeveelheden, oventijden en wel of niet laten marineren van het gedroogde fruit. Mijn conclusie is dan ook dat je bij het maken van deze cake de nodige vrijheid hebt en moet gaan voor wat je lekker vindt.
 • De kerstcake is eigenlijk een traditionele Engelse vruchtencake, een ‘traditional fruit cake’, zoals die (in ieder geval in het verleden) voor bijvoorbeeld kerstdagen, huwelijken en dopen gemaakt werd.
 • Met de ingrediënten zoals in dit recept beschreven krijg je een stevige donkere vruchtencake van bijna 2100 gram, met een doorsnede van 22 cm en 7 cm hoog.
 • Zorg dat, vóór je gaat beginnen met de bereiding, alle ingrediënten van de cake op kamertemperatuur zijn. Niet alleen de gemarineerde vulling die in de koelkast staat maar óók de eieren en de boter.
 • Traditioneel gaat er alcohol in de cake. In deze versie is dat rum maar in plaats van rum wordt ook wel brandy, bourbon, cognac, whisky en/of sherry gebruikt.
 • In de originele Engelstalige recepten wordt mixed spice gebruikt maar dat kan in Nederland lastig te krijgen zijn. Mixed spice is net als onze koek- en speculaaskruiden een mengsel dat kan bestaan uit verschillende kruiden. Veelgebruikt zijn allspice (=piment), kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, koriander (=ketoembar), gember en soms komijn (=djinten) of karwij. Als alternatief kun je koekkruiden of speculaaskruiden gebruiken. In de VS wordt ook wel pumpkin pie spice gebruikt.
 • De door mij gebruikte hoeveelheden en gekozen gedroogde vruchten en noten zijn niet heilig. Kies wat je lekker vindt of in huis hebt. In deze cake is op 250 gr boter/suiker/tarwebloem bijna 1 kg vulling gebruikt en dat is een mooie verhouding. Voor de vulling worden vaak de volgende vruchten en noten gebruikt:
gedroogde vruchten
gekonfijte vruchten
noten
krentengekonfijte sinaasappelhazelnoten
rozijnen: bruine en gele zowel grote als kleinesukade (gekonfijte schil van de cederappel of cedercitroen)pecannoten
gedroogde pruimenbigarreaux (gekonfijte kersen)amandelen
gedroogde cranberry’swalnoten
dadels zonder pit
gedroogde vijgen
gedroogde abrikozen
 • Op  de website van BBC Good Food staat een video over het bekleden van bakvormen met bakpapier. Door het bakpapier zal de cake zeker goed uit de vorm komen.
 • In sommige recepten wordt ook nog extra bruin papier of een dunne krant om de buitenkant van de vorm gedaan. Gedachte is dat deze laag papier als isolatielaag werkt en het risico op verbrande zijkanten verkleint.
 • Mijn cake was in een conventionele oven met boven- en onderwarmte na 3 uur en 15 minuten gaar maar ook vrij donker aan de bovenzijde. De volgende keer ga ik de temperatuur van de oven na 1 uur terugbrengen van 150°C naar 140 of 145 °C en op dat moment ook een rond blaadje bakpapier als bescherming op de bovenkant leggen. De baktijd zal dan iets langer worden. Omdat ieder oven anders is, kun je het best zelf beoordelen of  je de temperatuur na een uur iets moet bijstellen en de cake gaat afdekken.
 • Door het onregelmatig rijzen, mogelijk door te hoge temperatuur, kwam de cake uit de oven met een bovenkant met verschillende barstjes die grotendeels wegtrokken naarmate de cake afkoelde. Dat de cake enkele scheurtjes heeft is op zich niet echt een probleem, het maakt begieten met de rum in de periode tot de kerst alleen maar gemakkelijker.
 • In Engeland wordt de cake zeker 4 weken voor de kerstdagen gemaakt en iedere 14 dagen met 1 a 2 eetlepels drank besprenkeld. Door het besprenkelen wordt de smaak geïntensiveerd en de cake blijft lekker vochtig.
 • Je kunt de cake ook invriezen voor later gebruik.

Engelse kerstcake

Waardeer dit recept met 1 tot 5 sterren
recipe image
Receptnaam:
Engelse kerstcake
Auteur:
Gepubliceerd:
Voorbereiding:
Bereiding:
Totaal:
Gemiddeld:
3.51star1star1star1stargray Based on 55 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties op “Engelse kerstcake”

  1. Deze kerstcake bevat inderdaad geen zelfrijzend bakmeel of bloem met bakpoeder. Het moet een compacte iets vochtige stevige cake worden met veel vruchten en noten. Het is dus geen cake zoals wij die (traditioneel) in Nederland kennen. Op de laatste foto, met het plakje kerstcake is dat goed te zien.

   Voor de zekerheid heb ik toch nog even de recepten van Delia Smith, Nigella Lawson en de machtige vruchtencake van Mary Berry bekeken en ook hun recepten voor kerstcakes zijn zonder rijsmiddelen.

 1. Moet ik na het bakken het bakpapier ook verwijderen of kan ik dat er beter omheen laten zitten? (in verband uitdroging)

  1. Als ik de cake enkele weken voor kerst gemaakt heb en regelmatig met drank besprenkel laat ik het papier om de cake zitten. Het is zoals je aangeeft een eerste bescherming tegen uitdrogen. Eventueel nog extra bakpapier of folie eromheen tegen uitdrogen is ook een goed idee. Ik gebruik grote vierkante Engelse koektrommels om mijn kerstcake in te bewaren.

  1. Nee hoor, als je de niet bewerkte cake in het bakpapier en vervolgens in een dubbele laag huishoudfolie (en eventueel aluminiumfolie) gewikkeld hebt en vervolgens in een plastic bewaardoos of koekblik dan blijft hij zeker goed buiten de koelkast. Als je de cake in de weken tussen het maak-moment en de kerstdagen wilt besprenkelen met de rum dan haal je folie voorzichtig weg van de bovenkant en vouw je het erna terug.
   Zodra je de cake met marsepein en fondant suikerglazuur bedekt hebt, ik heb dat nog nooit gedaan moet ik bekennen, dan doe je dat meestal vlak voor de kerst. Je moet dan voorkomen dat de harde suikerlaag zacht wordt en verpakken in plasticfolie lijkt me dan niet echt handig. Aluminiumfolie of een koekblik en een koele plaats zijn dan geschikter.

 2. Oké dan haal ik hem weer uit de koelkast. Heb hem afgelopen weekend gemaakt en staat nu lekker ingepakt in een grote Tupperware doos in de koelkast.
  Een paar jaar geleden heb ik een ander recept gemaakt en had de cake toen met marsepein en fondant suikerglazuur bekleed.
  Mocht een week voor het bekleden de cake niet meer besprenkelen met alcohol, zodat hij wat kon drogen. Ga ik nu weer doen want dat is echt een gouden combinatie, kerstcake met marsepein en suikerglazuur, aanrader!

  1. Als de cake maar goed ingepakt is, moet dat goed gaan!

   De traditionele afwerking zoals je beschrijft met marsepein en suikerglazuur is zoals ik de cake uit mijn jeugd ken. Mijn moeders kerstcake zag er vroeger ook altijd zo uit. En bovenop de cake werden dan kleine versieringen zoals kerstmannetjes gezet.

 3. lees het misschien niet goed, maar is het nu na het bakken pas na 14 dagen besprenkelen of 14 dagen achtereen besprenkelen?

  1. Ik bespenkel de cake (ongeveer) 14 dagen na het bakken voor de eerste keer met drank. Vervolgens, tot de kerst, steeds 14 dagen wachten en dan weer een keer besprenkelen. Dit heeft bij mij altijd een goed resultaat gegeven.
   Het aantal keren dat je drank toe gaat voegen is afhankelijk van het moment van bakken: als je hem begin december maakt zal je de cake dus veel minder vaak “voeden” (waarschijnlijk maar 1 of maximaal 2 keer) dan als je hem in oktober al gemaakt hebt.
   Maar houd wel rekening met de afwerking die je wilt gebruiken. Als je de cake met marsepein wilt bekleden moet je de laatste week geen drank meer toevoegen.

Scroll naar top