Erwtensoep

Een beetje laat om in de eerste helft van maart nog met een erwtensoeprecept te komen maar op deze wijze ben ik in ieder geval op tijd voor volgende winter! De soep is zo stevig dat de lepel rechtop in de pan blijft staan. Het recept gebruik ik al jaren en is aan weinig verandering onderhevig omdat wij het op deze manier gewoon lekker vinden.

Door de lange kooktijd en het snijden van de groenten is het wel veel werk maar het levert een grote hoeveelheid soep op die heel goed in de vriezer kan als je het niet binnen enkele dagen op eet.
Ook deze winter heb ik de soep 2 keer gemaakt. Alleen heb ik gemerkt dat ik niet op (ontbrekende) routine aan de slag moet. De laatste keer deed ik 2 pakjes van ieder 500 gram spliterwten in het water met het vlees in plaats van 1 in de veronderstelling dat ieder pakje maar 250 gram was. Na verloop van tijd moest ik dan ook constateren dat mijn soep wel heel vast leek te worden, zelfs voordat de groenten toegevoegd waren. Gelukkig had ik nog groenten en vlees in huis en heb ik toen met extra bouillon en en de extra  groenten en vlees een dubbele portie soep gemaakt. Weer wat geleerd: etiketten van de verpakkingen beter lezen en niet op de automatische piloot aan de slag!

Nog twee tips of waarschuwingen vooraf:

 • Let op aanbranden: roer de soep vaak en tot op de bodem van de pan. Zet ook het vuur (gas, elektrisch of waar je op kookt) niet te hoog. Als de soep zachtjes kookt is het goed, het hoeft niet de pan uit te spatten.
 • Om bederf te voorkomen: gebruik alleen schone lepels (geen afgelikte terug in de pan!) en zorg dat de soep opgegeten of snel afgekoeld wordt. Afgekoelde soep in de koelkast zetten of in porties in de vriezer stoppen. Als de temperatuur buiten onder 0 graden is kun je de pan met de deksel erop gerust een half uurtje buiten zetten om de soep sneller af te laten koelen. Natuurlijk ook niet langer dan 3 dagen in de koelkast bewaren, zoals dat geldt voor bijna alle gerechten, en goed verwarmen als je de soep gaat eten.

Betreft:
Hoofdgerecht, grote pan soep: 8 à 10 porties
Bron:
Eigen recept
Tijd:
Voorbereiden 5 minuten, bereiden bijna 2 uur
Nodig:
Grote soeppan, minimaal 6,5 liter of (of,en dit is vaak praktischer: 2 pannen), evt. staafmixer
Recept:
Klik op het PDF-logo: PDF van het recept: Erwtensoep .  Het document opent in een nieuw tabblad
hoeveelheden
ingrediënten voor 1 grote pan soep
(voor ** zie de tips van de kok)
2,5 lwater
2rundvlees bouillontabletten (ieder voor 0,5 l)
500 grspliterwten
2 stuks (=250 gr)speklapjes
3 stuks (=450 gr)schouderkarbonades **
150 grgerookt spek in blokjes
1,2 kgknolselderij met groen (schoon bijna 1 kg)
250 grwinterwortel
650 grprei
3uien
500 graardappels
1(Gelderse) rookworst van 375 gram **
2 eleventueel fijngesneden peterselie
Voorbereiden
 • Was de spliterwten, verwijder de onregelmatigheden en spoel ze af in een vergiet.
 • Controleer de karbonades op loszittende botsplinters, verwijder deze en spoel het vlees af.
Bereiden
 • Laat 2,5 l water met de 2 bouillontabletten in de soeppan aan de kook komen. Voeg de speklapjes, karbonades en spekstukjes toe. Schep het schuim dat ontstaat af met een schuimspaan. Voeg daarna de spliterwten toe en laat het mengsel zeker 60 minuten koken. Roer regelmatig over de bodem van de pan om te voorkomen dat de soep aan gaat koeken.
 • Snijd en was in de tussentijd de groenten:
  • Snijd de knolselderij eerst in plakken. Schil de plakken en snijd de plakken vervolgens in kleine blokjes van 1×1 cm. Spoel de blokjes goed af. Bewaar het groen van de selderijknol als dat bij de knol zat.
  • Snijd de winterwortel in de lengte in 4-en en vervolgens in dunne plakjes.
  • Snijd de prei in de lengte in 2-en en vervolgens in dunne ringen. Ook het donkergroene blad gebruiken. Was de prei goed.
  • Snipper de uien.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
 • Haal na 60 minuten het vlees uit de pan, verwijder de botten en snijd het vlees in kleine stukjes. Gooi de botten weg. Controleer goed of alle botstukken verwijderd zijn.
 • Verdeel de bouillon met spliterwten eventueel over 2 pannen voordat de groenten en het vlees in de pan gaan.
 • Voeg het vlees en de gesneden groenten toe aan de soep. Laat de soep nu 30 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig, vooral over de bodem. Als de soep te vast wordt of dreigt aan te branden eventueel een beetje warm water toevoegen. Als je een gladdere erwtensoep wilt maken kun je de staafmixer na de 30 minuten koken even in de pan aanzetten. Let op: doe dit niet te lang!
 • Snijd de rookworst in dunne plakjes. Voeg de plakjes toe aan de soep en laat de soep nog 15 minuten doorkoken. Regelmatig roeren en eventueel extra water toevoegen als de soep te dik wordt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 • Serveren
 • Voor het serveren soep bestrooien met de fijngesneden selderijgroen en eventueel peterselie.
 • Met roggebrood en plakjes katenspek of ontbijtspek, mosterd en bruinbrood serveren.
Tips van de kok
 • Let op: in verband met het bederven van de soep, geen afgelikte lepels in de soep steken!
 • Je kunt de hoeveelheden en soort vlees en groenten variëren. Zoals bijvoorbeeld:
  • Schenkel toevoegen en minder karbonade. Voeg een schenkel van bijvoorbeeld 200 gram en 300 gram karbonades of hamlappen toe in plaats van 450 gram karbonades. Haal het vlees na 60 minuten van de schenkel zoals je met de karbonades doet.
  • Variëren met de rookworst: een kleinere van 250 gram of een speciale of biologische rookworst uit je eigen streek.
 • Was de karbonades goed voordat ze de pan in gaan zodat je geen losse botsplinters in je soep krijgt. Als je het niet vertrouwt of geen risico wilt nemen kun je het bot al van de karbonades afsnijden en ze botloos in de pan doen.
 • Uit ervaring weet ik dat je met zo’n grote pan goedgevulde stevige soep erg moet uitkijken met aankoeken aan de bodem of zelfs aanbranden. Ik verdeel de soep halverwege het proces dan ook over 2 pannen: de kleinere hoeveelheid per pan is beter te hanteren en de soep is ook gemakkelijker tot op de bodem door te roeren.
 • Ik vries de soep tegenwoordig in 1 persoons-avondmaaltijd-porties van ongeveer 550 gram in. In het verleden maakten we onze diepvriesporties wat groter: 600 of zelfs 700 gram. Kijk dan ook wat voor je eigen situatie de beste portiegrootte is.
Waardeer dit recept met 1 tot 5 sterren
recipe image
Receptnaam:
Erwtensoep
Gepubliceerd:
Voorbereiding:
Bereiding:
Totaal:
Gemiddeld:
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top