Gekruide guacamole

Avocado’s zijn heel gezond: ze bevatten veel vezels, onverzadigd vet en hebben een hoog kaliumgehalte. Dat klinkt heel prettig maar belangrijker is dat je er lekkere gerechten zoals deze gekruide guacamole mee kunt maken. Deze guacamole is een variant op de traditionele guacamole die vaak alleen tomaat, limoensap, avocado, bosui of rode ui, verse koriander, Spaanse of Jalapeno peper en soms knoflook als ingrediënten heeft.

Omdat wij vooral tegen het einde van de week niet altijd verse koriander en een Spaanse (of origineler Jalapenopeper) bij de hand hebben – maar de avocado dan eindelijk wel rijp blijkt te zijn –  is deze versie met gemalen koriander en chilipoeder ideaal. We eten de guacamole als dip met tortillachips of bij chili of wraps met bonen en kip. Maar je kunt het bij veel meer gerechten toevoegen.

Nog enkele weetjes:

 • De rijping van de avocado kun je versnellen door deze in een plastic zak met een appel, peer of banaan te stoppen. Appels, peren en bananen geven ethyleengas af waardoor de rijping van de avocado versnelt.
 • De avocado is rijp als hij zacht aanvoelt rond de steelaanzet.
 • Het vruchtvlees van de avocado verkleurt na het schillen niet als je er citroen- of limoensap of azijn over doet. Je kunt ook de pit van de avocado aan je guacamole toevoegen om verkleuren tegen te gaan. Niet vergeten deze voor het serveren te verwijderen!

gekruide guacamole

Betreft:
Dip, bijgerecht of ingrediënt voor 2 of 4 personen
Bron:
Gebaseerd op recept van authentieke guacamole uit Kookgids Mexicaans door Marlene Spieler
Tijd:
Ongeveer 10 minuten
Nodig:
Recept:
 Klik op het PDF-logo: PDF van het recept: Gekruide guacamole  . Het document opent in een nieuw tabblad.
2 personen
(als dip)
ingrediënten
** zie de tips van de kok
4 personen
(als dip)
1 kleinerijpe tomaat2 kleine
1,5-2 ellimoensap (evt. citroensap)3-4 el
1rijpe avocado2
0,5rode ui1
1 mlkomijnpoeder (djinten)2 ml
1 mlmilde of scherpe chilipoeder **2 ml
0,5 tlgemalen koriander (ketoembar) **1 tl
0,5eventueel: Spaanse peper1 hele
eventueel: zout **
eventueel: extra fijngesneden korianderblad als garnering
Voorbereiden & bereiden
 • Kruis de tomaat met een scherp mes aan de onderkant iets in. Vul een hittebestendige schaal of een pan met kokend water en laat de tomaat 30 seconden in het water staan. Spoel de tomaat daarna met koud water af en verwijder het velletje. Snijd het vruchtvlees fijn.
 • Snijd de avocado rond de pit in en verwijder de pit. Haal ook de schil van de vrucht en snijd het vruchtvlees in blokjes. Prak het daarna grof en besprenkel het met limoen of citroensap. Gebruik niet alle limoen of citroensap. Het kan te veel zijn.
 • Snijd de rode ui heel fijn.
 • Voeg de fijngesneden tomaat, de rode ui, de geprakte avocado met sap en de komijnpoeder, chilipoeder, eventueel de Spaanse peper en fijngesneden korianderblaadjes of de fijngemalen koriander in een schaal. Voeg afhankelijk van het gebruik ook zout naar smaak toe. Zie hiervoor de tips van de kok onderaan dit recept.
Serveren
 • Voor het serveren (eventueel) bestrooien met fijngesneden korianderblaadjes.
 • Als dip met tortillachips of als bijgerecht bij Mexicaanse gerechten zoals tortilla’s. De guacamole kan ook toegevoegd worden aan (kippen)soep voor meer structuur en smaak of voor de smaak bij bonengerechten of als saus bij bijvoorbeeld gebakken kip.
Tips van de kok
 • In het oorspronkelijke recept wordt gesproken over een snufje komijn en snufje (milde) chilipoeder. Ik neem voor 2 personen een maatschepje van 1 ml met komijnpoeder en 1 ml scherpe chilipoeder. Als je geen 1 ml maatschepje hebt: 1 ml is 1/5 theelepel.
 • Ik doe vrijwel nooit Spaanse peper in de guacamole; door scherpe chilipoeder in plaats van milde chilipoeder en gemalen koriander te gebruiken krijgt de guacamole toch al wat pittigs. Voeg je toch verse peper toe dan zou ik iets voorzichtiger met de chili zijn.
 • Voeg niet direct de hele hoeveelheid limoen- of citroensap toe. Het sap voeg je toe om de avocado niet te laten verkleuren en voor de frisse iets zurige smaak. Maar teveel sap geeft een te zure en drassige dip.
 • Als je wel verse koriander hebt kun je ook 1 eetlepel (voor 2 personen) of 2 eetlepels (voor 4 personen) verse fijngehakte koriander aan de guacamole toevoegen in plaats van de gemalen koriander. Méér kan natuurlijk ook!
 • Let op: Je hoeft niet altijd zout aan de guacamole toe te voegen. Eet je de guacamole als dip met tortillachips dan hoef je geen zout toe te voegen. De chips zijn van zichzelf al zout genoeg.
Waardeer dit recept met 1 tot 5 sterren
recipe image
Receptnaam:
Gekruide guacamole
Gepubliceerd:
Voorbereiding:
Bereiding:
Totaal:
Gemiddeld:
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top