Als ik denk aan eten tijdens de kerstdagen dan denk ik behalve aan de gevulde kalkoen aan lekkere gekruide kleine saucijzenbroodjes, mince pies en een Engelse kerstcake. Maar denk niet dat je de mini saucijzenbroodjes alleen met kerst kunt eten, wij maken en eten ze het hele jaar door.
Sinds een aantal jaren maak ik mijn saucijzenbroodjes naar een recept van Yvette van Boven. Haar recept van Mariëttes saucijzenbroodjes staat in haar kookboek Home Made Winter en op haar website. Het zijn wat pittiger broodjes dan ik eerder maakte maar erg lekker.
Receptaanpassing naar kleine gekruide saucijzenbroodjes
De originele saucijzenbroodjes van Yvette van Boven zijn vrij groot en bevatten veel vleesvulling. We constateerden dat ze niet alleen erg lekker waren maar dat we ze ook wel erg veel van het goede vonden.
Bij het aanpassen van het recept ben ik daarom gestart met het formaat van de broodjes. Ze werden de helft van de originele broodjes; niet meer van 1 maar van een half plakje bladerdeeg uit de vriezer. Een formaat dat ik als kind al kende want mijn moeder maakte altijd al kleine saucijzenbroodjes.
Daarbij maakte ik ze ook dicht aan alle zijkanten. Ook dat kende ik van de broodjes van vroeger. Hierdoor gaat er minder vulling in dan in de oorspronkelijke broodjes met 2 open uiteinden. En dat past goed bij onze smaak en ons streven minder vlees te eten. Aanvullend heb ik ook de hoeveelheid zout in het recept gehalveerd omdat wij vrij weinig zout eten.
Het resultaat: 2 bakplaten vol met heerlijk gekruide kleine saucijzenbroodjes. Die ook nog eens veel smaakvoller zijn dan toen ik ze vroeger maakte met standaard gehaktkruiden uit een zakje.
En dat is ook het leuke van dit recept. Je zit niet vast zit aan pakjes en zakjes met meer zout dan kruiden. Nee je gaat gewoon zelf aan de slag met losse kruiden en andere ingrediënten. Het geeft je ook de mogelijkheid om dingen toe te voegen of weg te laten zodat je je eigen versie kunt maken.
Gekruide kleine saucijzenbroodjes
Lees ook de Tips van de kok, aangeduid met **
Benodigdheden
- oven
- bakfolie of bakpapier
- weegschaal
- bakkwastje
- deegschraper of deegsteker
Ingrediënten
Vulling – binnenkant
- 500 gr rundergehakt
- 0,5 ei (maat L) - **
- 1,5 el ketchup
- 2,5 el ketjap manis
- 0,5 el worcestershiresauce
- 0,5 el kaneel
- 0,5 el piment - alternatief: speculaaskruiden of koekkruiden, **
- 0,5 tl nootmuskaat
- 1 el mosterd
- 60 gr paneermeel - **, eventueel meer
- beetje tabasco - (naar smaak)
- 0,25 tl zout
Deeg – buitenkant
- 14 plakjes (diepvries)bladerdeeg - **, (1 pakje = 10 plakjes = 450 gr)
- 0,5 ei (maat L)
- bakje lauw water
Instructies
Voorbereiden
- Verwarm de oven voor. De heteluchtoven oven op 200 °C, de oven met boven- en onderwarmte zet je op 220 °C. Let ook op de gebruiksaanwijzing van je bladerdeeg en volg eventueel de instructies op de verpakking wat betreft oventemperatuur en oventijd.
- Ontdooi het bladerdeeg. Dat kan door de plakjes op enkele borden uit te leggen. Verwijder ook de plastic tussenvelletjes.Snijd ieder plakje doormidden als de plakjes ontdooid zijn. ** Je krijgt plakjes van ongeveer 7,5×15 cm.14 plakjes (diepvries)bladerdeeg
- Klop het ei los. Bij 500 gr gehakt neem je totaal 1 groot ei. De helft gaat in de vleesvulling en de rest is voor de glanzende laag bovenop de broodjes.0,5 ei (maat L), 0,5 ei (maat L)
- Voeg alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar in een grote kom. Voeg het paneermeel als laatste toe en kijk hoeveel nodig is. De vulling moet een mooie bal vormen die niet droog maar ook niet nat is. Is het vleesmengsel nog te nat dan voeg je extra paneermeel toe.500 gr rundergehakt, 0,5 ei (maat L), 1,5 el ketchup, 2,5 el ketjap manis, 0,5 el worcestershiresauce, 0,5 el kaneel, 0,5 el piment, 0,5 tl nootmuskaat, 1 el mosterd, 60 gr paneermeel, beetje tabasco, 0,25 tl zout
- Om de vulling netjes over de saucijzenbroodjes te verdelen weeg je de vulling. Deel dit getal door 28. Dit wordt het gewicht van de vulling per broodje. Maak dan 28 kleine bolletjes van het berekende gewicht. Bijvoorbeeld: totaal 684 gram vleesvulling voor 28 broodjes met elk 24 gram vulling.
- Leg aan de onderkant van ieder half plakje bladerdeeg een balletje gehakt en en duw het balletje dan wat platter. Het stukje deeg aan de bovenkant kun je dan over de vulling vouwen. Maak de 3 "randen" een beetje vochtig met een natte vinger en duw het deegflapje met je vingers dicht. Duw eventueel de naden nog aan met een vork. Leg de saucijzenbroodjes op een bakblik of bakplaat op bakfolie of bakpapier.bakje lauw water
- Maak aan de bovenzijde van ieder broodje met een scherp mes 2 insnijdingen in het deeg zodat lucht kan ontsnappen. Besmeer de broodjes met een bakkwastje met de helft van het ei zodat ze mooi gaan glimmen.0,5 ei (maat L)
Bereiden
- Bak de saucijzenbroodjes in de voorverwarmde oven gedurende 20 tot 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze dan op een rek buiten de oven afkoelen of serveer ze warm.
Serveren
- Eet de broodjes zonder saus of met mosterd of een chutney.
- Ze zijn zowel warm als koud lekker.
- Serveer ze bij bijvoorbeeld een pot thee of bij de borrel. Maar ze kunnen ook bij de lunch, bij een picknick of als hartig tussendoortje gegeten worden.
Tips van de kok
- Bron van het recept. Dit recept is gebaseerd op het recept Mariëtte’s saucijzenbroodjes van Yvette van Boven. Ik vond het in haar kookboek Home Made Winter. Haar broodjes zijn echter 2 keer zo groot en ze gebruikt veel meer vulling per broodje en 2x zoveel zout. Ter vergelijking: van 1 kilo gehakt maakt Yvette van Boven 15 saucijzenbroodjes en ik 56.
- Kleine broodjes. Het voordeel van de kleine broodjes is dat ze lekker weg eten maar je niet direct vol zit. Met kerst maken wij bijvoorbeeld een mooi opgemaakte tafel met kleine saucijzenbroodjes, mince pies, kerstcake, chocoladecake, chocolaatjes en noten. Ieder pakt dan wat hij of zij lekker vindt.
- Open of gesloten broodjes? Ik plak mijn kleine broodjes dicht aan 3 kanten. Dat is traditie bij ons thuis. Natuurlijk kun je ze aan de uiteinden ook open laten en er (eventueel) wat meer vleesvulling in doen. Het gehaktmengsel leg je dan in de vorm van een worstje op het deeglapje. Bestrijk de plakrand ook nu met wat water zodat deze vast blijft zitten. Iets aanduwen met een vork geeft wat meer versteviging en ziet er mooi uit.
- Grote broodjes. Natuurlijk kun je ook grote saucijzenbroodjes maken volgens dit recept. Bepaal dan ook hoeveel gehaktvulling je lekker vindt. Doordat de vorm anders is (breder met maar 1 plakrand) ga ik er van uit dat je dan meer vulling per broodje wilt hebben.
- Extra kleine broodjes. Soms zie je in de winkels nog een ander formaat liggen, kleiner nog dan mijn eigen minibroodjes. Het zijn dan vaak borrelbroodjes. Deze variant maak je door één plakje bladerdeeg met de gewenste hoeveelheid vulling dicht te vouwen, de zijkanten open te laten en het broodje vervolgens in 3-en te snijden.
- Bladerdeeg. In dit recept gebruik ik bladerdeeg uit de vriezer uit de supermarkt. In Nederland wordt dat onder andere in pakjes van 450 gram verkocht met 10 plakjes van ongeveer 15×15 cm Zowel in margarine als in roombotervariant. De plakjes zijn van elkaar gescheiden door een velletje plastic. Voor mijn saucijzenbroodjes kies ik het bladerdeeg op basis van margarine. Ik ben niet zo’n liefhebber van een sterke roombotersmaak en de broodjes vind ik ook met de margarinevariant al vet genoeg.
- Verdelen bladerdeegplakjes. De deeglapjes kun je gemakkelijk doormidden snijden met een deegschraper of deegsteker.
- Ei. Voor 500 gram gehakt gebruik je totaal 1 groot ei. De helft in de vulling de andere helft om de broodjes mee te bestrijken. Let op dat je niet teveel ei in de gehaktvulling stopt want anders heb je mogelijk te weinig over om de broodjes mee te bestrijken. Neem eventueel 2 kleine eieren.
- Piment. Piment, ook bekend als “all spice” is een specerij dat in geur en smaak doet denken aan kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en peper. Het wordt veel in de Caraïbische, Surinaamse, Amerikaanse en Engelse keuken gebruikt. Mocht je het niet in huis hebben, gebruik dan speculaas- of koekkruiden.
- Paneermeel. Als de vulling nog te nat is kun je meer paneermeel toevoegen.
- Invriezen en weer opwarmen. De broodjes zijn goed in te vriezen. Laat ze ontdooien of doe ze bevroren in een nog koude oven die je verwarmt tot 180-200 °C (heteluchtoven 20 °C lager) gedurende 12-15 minuten. Controleer of ze door en door warm zijn.
- Laatste tip. Maak er veel tegelijk. Voor je het weet zijn ze op!