Mijn versie van het bekende gerecht. Deze goulash met aardappel uit de slowcooker is een goedgevuld stoofgerecht dat je kunt eten met bijvoorbeeld rijst, brood of pasta.
De oorsprong van goulash
De basis van het gerecht ligt in Hongarije. Herders en nomaden aten al rond het jaar 900 een soep die ze gulyás noemden. Ingrediënten van de gulyás waren vers of gedroogd vlees met uien en lokaal beschikbare kruiden en groenten.
Na de komst van paprika’s en aardappelen uit Midden- en Zuid-Amerika en de teelt ervan in Europa werden ook deze producten aan de soep toegevoegd. De soep ontwikkelde zich hierdoor tot het stoofgerecht dat in Hongarije pörkölt heet. Het bijzondere is dat de rest van de wereld dit stoofgerecht met vlees, uien, paprika en soms aardappels kent als Hongaarse goulash.
Karwij
Een door mij niet vaak gebruikt ingrediënt van de goulash met aardappel uit de slowcooker is karwij of karwijzaad. Andere namen zijn kummel (in het Duits: Kümmel), veldkomijn of wilde komijn.
De Romeinen kweekten al karwij en verwerkten het in bijvoorbeeld kummelbroden en bij groenten en vis. Het kruid wordt inmiddels in veel landen geteeld. Je kunt de schermbloemige tweejarige plant ook thuis kweken. Als je genoeg aandacht en liefde aan je karwijplant geeft kun je de zaadjes in het tweede jaar oogsten. De fijne verse blaadjes kun je aan salades of soepen toevoegen.
Gemalen kummel verliest zijn smaak vrij snel. Koop daarom liever kummelzaad dat je zelf plet in de vijzel of maalt. En bewaar de zaadjes in een dichte pot want ze trekken water aan.
Karwijzaad gebruik je in:
- Zuid-Duitse en Oostenrijkse gerechten zoals zwart roggebrood, bij gebraden varkensvlees en in koolsalade;
- de Noord-Afrikaanse keuken meestal in groentegerechten en in specerijenmengsels zoals harissa en tabil (Tunesië);
- de Joods georiënteerde keukens uit Midden-Europa in brood en crackers, worsten, kool, soepen en stoofschotels;
- de Hongaarse goulash.
Let op:
- Karwij en komijn zijn verschillende producten. In Indiase gerechten staat soms karwij genoemd. Dat is dan meestal een fout in de vertaling en bedoelen ze komijn. Behalve in Noord-India eten de bewoners van India geen karwij. Het groeit alleen in het wild in de Himalaya.
- Als in Turkse recepten zwart karwijzaad genoemd wordt is dat nigella, geen karwij.
(Bronnen: De kracht van specerijen [a] door Winiefred Van Killegem en Kruiden en specerijen [a] door Jill Norman)
Tips voor de goulash met aardappel uit de slowcooker
In mijn goulash zit aardappel. Om er dan aardappelpuree of aardappels bij te eten vind ik niet zo passend. Wij eten de goulash dan ook liever met rijst, brood of een pasta/mie variant. Niet van die kleine elleboogjes, maar een wat grovere platte pasta als tagliatelle of pappardelle of bijvoorbeeld de buisvormige penne.
In het verleden had ik nog wel eens problemen om aardappels in de slowcooker gaar te krijgen. Sinds ik de aardappels even mee kook op het fornuis is dat verleden tijd. Vlees, uien en bijvoorbeeld tomatenpuree bak ik altijd even aan voor ik ze in de slowcooker doe. Dan is het een kleine moeite om ook de andere ingrediënten zoals de aardappelstukjes erbij te doen en het gerecht even kort te laten koken.
Op de pagina Slowcooker op De Wereldkeuken Thuis vind je meer slowcookerrecepten.
Goulash met aardappel uit de slowcooker
Lees ook de Tips van de kok, aangeduid met **
Benodigdheden
- slowcooker 6,5 liter
- braadpan groot, zeker 5 liter
Ingrediënten
- 700 gr sukadelappen - of ander runderstoofvlees **, in blokjes
- 150 gr gerookt ontbijtspek - in stukjes
- zout
- peper
- 2 el tarwebloem
- 350 gr ui - gesnipperd
- 4 teentjes knoflook - geperst of fijngesneden
- 140 gr tomatenpuree - (140 gr = een dubbel blikje)
- 2 tl scherpe paprikapoeder - **
- 3 el zoete paprikapoeder
- 2 el karwijzaad
- 800 gr tomaten met sap in blik - (400 gr = 1 klein blik)
- 500 ml runderbouillon - (van 1 bouillonblokje voor 500 ml)
- 800 gr aardappel - ** geschild en in blokjes
- 450 gr paprika in verschillende kleuren - schoongemaakt en in stukjes
- zonnebloemolie
Om te garneren
- zure room
- peterselie
Instructies
Voorbereiden
- Zorg dat het rundvlees op kamertemperatuur is. Snijdt het vlees in blokjes van 2 a 2,5 cm en bestrooi de blokken met zout, peper en tarwebloem. Snijd ook het gerookt ontbijtspek in kleine stukjes.700 gr sukadelappen, zout, peper, 2 el tarwebloem, 150 gr gerookt ontbijtspek
- Snipper de ui. Maak de knoflookteentjes schoon en pers ze uit of snijd ze fijn.350 gr ui, 4 teentjes knoflook
- Schil de aardappels en was ze als ze niet helemaal schoon zijn. Snijd ze daarna in blokjes van 2 cm. Was de paprika's en snijd ze ook in stukjes van 2 cm. Maak de stukjes niet te klein. Idee is dat je de aardappel- en paprikastukjes nog goed kunt onderscheiden in de goulash.800 gr aardappel, 450 gr paprika in verschillende kleuren
Bereiden
- Verwarm een beetje (ongeveer 2 el) olie in een grote braadpan. Voeg als de pan heet is de uisnippers, spekjes en de knoflook toe en bak dit alles op niet te hoge stand gedurende een minuut of 5 zodat de spekjes wat uitbakken en de uisnippers zacht worden. Haal het spekjes-ui-knoflookmengsel daarna uit de pan en doe het tijdelijk in een schaal. Dek de schaal eventueel af zodat het niet te koud wordt.150 gr gerookt ontbijtspek, 350 gr ui, zonnebloemolie, 4 teentjes knoflook
- Doe eventueel extra olie in de braadpan en bak de met bloem bestrooide rundvleesblokjes ongeveer 7 minuten tot het rundvlees aan alle kanten dichtgeschroeid is. Als de hoeveelheid vlees vrij groot is ten opzichte van de bodem van de pan dan bak je het vlees in batches. Let op aanbakken: zet het fornuis niet te hoog en roer regelmatig.zonnebloemolie, 700 gr sukadelappen
- Maak, tijdens het bakken van het vlees, de bouillon van kokend water en het bouillonblokje.500 ml runderbouillon
- Voeg de tomatenpuree toe aan het vlees in de braadpan en bak het zachtjes mee gedurende 2 minuten. Schep daarna het gebakken spekjes-ui-knoflookmengsel terug in de pan en voeg de kruiden toe: scherpe paprikapoeder, zoete paprikapoeder en karwijzaad. Roer dit alles goed door.150 gr gerookt ontbijtspek, 350 gr ui, 140 gr tomatenpuree, 2 tl scherpe paprikapoeder, 3 el zoete paprikapoeder, 2 el karwijzaad, 4 teentjes knoflook
- Doe de bouillon en de tomatenblokjes bij het gerecht in de braadpan en voeg ook de paprika- en aardappelstukjes toe. Doe het deksel op de pan en laat het gerecht aan de kook komen. Roer ook alle aanbaksels goed los.800 gr tomaten met sap in blik, 500 ml runderbouillon, 800 gr aardappel, 450 gr paprika in verschillende kleuren
- Als de goulash kookt schenk of schep je de inhoud van de pan in de koude slowcooker. Zet de slowcooker op: LAAG/LOW gedurende (bij mij) 7,5 tot 8,5 uur of HOOG/HIGH ongeveer 4 uur.Test tegen het eind van de genoemde kooktijd het vlees en de aardappelen. Als het vlees niet zacht is en de aardappelen niet gaar dan moet het gerecht langer garen.
Serveren
- Serveer de goulash met wat zure room en/of wat fijngesneden peterselie.zure room, peterselie
- Goulash is lekker met rijst, brood of aardappelpuree. Wij eten het tegenwoordig vaak met een pasta zoals tagliatelle of pappardelle of een brede platte mie.Als groente voegen we bijvoorbeeld een salade, doperwtjes of boontjes toe.
Tips van de kok
- Bron. Dit is mijn eigen recept speciaal ontwikkeld voor de slowcooker.
- Hoeveelheden. Je kunt gemakkelijk variëren met de ingrediënten van dit gerecht. Wat meer of minder vlees, aardappels of bijvoorbeeld paprika is geen probleem.
- Rundvlees. Kies zelf welke soort runderstoofvlees je wilt gebruiken. Ik maakte de goulash al met riblappen en sukadelappen. Als er veel vet aan het vlees zit haal ik dat vaak wel (gedeeltelijk) weg.
- Aardappel. Ik heb standaard iets kruimige aardappels in huis. Die doe ik ook in de goulash. Maar ook kruimige en vastkokende aardappels kunnen in stukjes gesneden toegevoegd worden. Aardappels gaarden bij mij niet altijd goed in de slowcooker. Sinds ik ze kort meekook in de braadpan voordat alles in de slowcooker gaat heb ik dat probleem niet meer.
- Smaak. Deze goulash heeft een lichte pittigheid door de scherpe paprikapoeder. Heb je dat liever niet, verminder dan de hoeveelheid scherpe/pittige paprikapoeder.
- Bindmiddel voor saus. Ik was de aardappels alleen als er zand aan zit. Door ze niet te wassen blijft er (meer) zetmeel aan de stukjes zitten. Het zetmeel aan de aardappelstukjes en de tarwebloem waarmee het vlees bestrooid wordt dienen als bindmiddel voor de saus.
- Hoe lang in de slowcooker. De tijd die het gerecht in de slowcooker moet is een indicatie omdat iedere slowcooker weer anders is. Ik heb het gerecht al vaak gemaakt op zowel LAAG als HOOG en combinaties van LAAG en HOOG omdat ik te weinig tijd had. De kooktijd is vooral afhankelijk van de stukjes rundvlees en de aardappelblokjes die zacht en gaar moeten worden. Uit ervaring weet ik dat de aardappel soms moeite heeft met de garing. Ik zorg er dan ook voor dat die aardappelblokjes niet te groot zijn en laat ze heel even meekoken in de braadpan voor ik de goulash in de slowcooker schep.
- Maat slowcooker. Het basisrecept maak ik in mijn 6,5 liter slowcooker.
- Invriezen. Je kunt de goulash met aardappel uit de slowcooker perfect invriezen. Bewaar het niet langer dan 3 maanden in de vriezer. Na het ontdooien kun je het gerecht opwarmen op het fornuis of in de magnetron of stoomoven.
Hij staat in de slowcooker – het huis ruikt al heerlijk – en heb al even geproefd en dat wordt smullen dadelijk – dankjewel
Eet smakelijk!
Gemaakt voor mijn kinderen, mjammie, aanrader!!