Kip met stuffing

Een familierecept dat je lekker vindt of niet: kip met stuffing (een brood-kruidenvulling) zoals mijn moeder, oma en overgrootmoeder uit Wales al maakten. Traditioneel eigenlijk de vulling voor de kalkoen op Eerste Kerstdag. Maar een kalkoen is wel erg groot voor ons 2-en een kip is een perfect alternatief.

Een bord met een halve met stuffing gevulde kip, broccoli en aardappelkroketjes en -rösti.
Onze maaltijd op dag 2: kip met stuffing, vossenbessenjam, broccoli en aardappelkroketjes en röstirondjes.

Over de ingrediënten voor de kip met stuffing

Brood-kruidenvulling

Als ik een kip vul met de brood-kruidenvulling maak ik altijd meer brood-kruidenmengsel dan in de buik van de kip past. Van het restant maak ik balletjes van 4 a 5 centimeter die ik naast de kip in de ovenschaal leg. In het recept ga ik daarom uit van een heel wit brood. Ik koop daar het goedkoopste brood uit de supermarkt voor dat ik 2 dagen bewaar zodat het wat uit kan drogen. Wil je alleen een kip vullen en geen extra balletjes maken of alleen wat balletjes maken neem dan minder brood.

De broodballetjes hoeven natuurlijk niet te garen zoals de kip dat moet. Haal ze daarom eerder dan de kip uit de oven zodat ze niet te droog worden of zelfs verbranden. Je kunt de balletjes eventueel ook in een apart ovenschaaltje (niet te lang) in de oven te zetten tegelijk met de kip. Als je dat doet kun je de broodvulling ook wat vochtiger maken met een heel klein beetje bouillon. Hierdoor verklein je het risico op droge of zelfs uitgedroogde broodballetjes.

Gebraden kip met stuffing (brood-kruidenvulling).
De kip was al gaar en is nog kort onder de grill gebruind. Het ontbijtspek en de stuffingballetjes zijn veiligheidshalve vóór het grillen uit de ovenschaal gehaald.

Ontbijtspek

Voor de kip de oven in gaat leg ik plakjes ontbijtspek over de kip. Na enige tijd vervang ik de knapperig geworden ontbijtspek door een 2e batch nog rauwe plakjes. De 1e en 2e serie uitgebakken ontbijtspek eten we bij de kip. Tenminste dat wat we nog niet opgesnoept hebben…

Dat we ontbijtspek over de kip leggen is een overblijfsel uit de tijd dat we een kalkoen vulden en in de oven gaarden. Kalkoenen zijn veel groter dan kippen en moeten dan ook, afhankelijk van het formaat, minstens 2,5 uur in de oven. Doe je de kalkoen toch te lang in de oven (en dat risico was vroeger groter zonder kernthermometers) dan loop je het risico dat het vlees uitdroogt. Door het spek om het gevogelte te doen zal het minder snel uitdrogen en het geeft een lekkere smaak.

Het ontbijtspek kun je in deze kip met stuffing ook weglaten. Smeer de kip wel in met wat vet (margarine in mijn recept). Draai de kip ook enkele keren en controleer regelmatig of de kip niet te bruin wordt. Als de kip gaar is en je de buitenkant nog wat bleekjes vindt dan kun je de kip nog even onder de grill doen.

Twee foto's. Links de kip in de ovenschaal voor deze in de oven ging en rechts de fijngesneden salie en tijm in maatlepels.
Links de kip met stuffing-balletjes, ontbijtspek en extra kruiden op het moment dat de schaal de oven in ging. Rechts de gebruikte verse kruiden: 2 eetlepels salie en 4 eetlepels tijm bij 1 wit brood.

Salie en tijm

Ik maak het gerecht meestal met verse salie en tijm uit de tuin. Toen mijn kruiden ooit verstopt zaten onder 15 cm sneeuw heb ik gedroogde kruiden gebruikt. Ik vond het toen lastig om te bepalen hoeveel ik zou moeten nemen. Het was een kwestie van uitproberen.

In verschillende boeken en op websites las ik later over een verhouding van 1 : 3 als je gedroogde kruiden door verse vervangt. Als in:

1 theelepel gedroogde kruiden = 3 theelepels verse kruiden = 1 eetlepel verse kruiden

Je gebruikt minder van de gedroogde kruiden omdat die door het vochtverlies geconcentreerder van smaak zijn. Zo is het ook in het recept onder de Tips van de kok beschreven. Mocht je denken dat het toch te weinig is, neem dan 1/2 van de genoemde hoeveelheid verse kruiden aan gedroogde kruiden.

Kip met stuffing – meer tips

Wij doen de brood-kruidenvulling ook wel in een (glazen) ovenschaal met kipkluifjes in de magnetron met grill. De balletjes vallen dan wel gemakkelijker uit elkaar bij het omdraaien van de kipstukjes maar dat mag de pret (lees: de smaak) niet drukken.

Op zoek naar meer (Engelse) kerstrecepten? Kijk dan ook eens op:

  • Deze website op de pagina Feestdagen met enkele kerstrecepten;
  • De website van de BBC Food: Christmas recipes and menus. Daar zijn heel veel leuke recepten en tips te vinden. Zoals ook een vegetarische vulling met uien en salie van James Martin;
  • De website van het magazine BBC Good Food: Christmas Collections. Het leuke van deze site is dat er veel commentaar door de lezers bij de recepten staat zodat je zelf kunt kijken of het wat voor je is en je het beschreven recept eventueel nog aan wilt passen.

Kip met stuffing

Kip met stuffing. Ons Engelse familierecept voor de kerstkalkoen of kip gevuld met brood-kruidenvulling, de zogenaamde 'poor man's stuffing'.
Een bord met een halve kip met stuffing, een vulling van brood met kruiden.
print recept

Hoe vind je dit recept?

5 van 2 stemmen

Lees ook de Tips van de kok, aangeduid met **

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 1 uur 15 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Auteur: Ellen
Bron: Familierecept (van mijn moeder)
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: Engels
Oorspronkelijk: 4 personen
Kies zelf: 4 personen

Benodigdheden

  • oven
  • ovenschaal zonder deksel groot genoeg voor kip en eventueel extra brood-kruidenballetjes

Ingrediënten

Brood-kruidenvulling

  • 1 gesneden wit brood - (1 brood = 450 gram zonder korstjes)
  • 100 gr margarine - voor in de vulling
  • 2 el fijngesneden blaadjes verse salie - + extra voor over de kip, **
  • 4 el fijngesneden verse tijm - + extra voor over de kip, **
  • peper
  • zout - let op ontbijtspek is ook zout!

Kip

  • 1 kip - **
  • 80 gr ontbijtspek in dunne lange plakjes - of meer naar smaak, **
  • margarine - voor insmeren van de kip

Instructies

Voorbereiden

  • Haal de margarine uit de koelkast en laat het op temperatuur komen en daardoor zachter worden. Gebruik eventueel de magnetron (30 sec op 360 watt) om het sneller zacht te krijgen. Snijd de margarine in kleine blokjes zodat het gemakkelijker te mengen is.
    100 gr margarine
  • Snijd de korstjes van het gesneden brood. Snijd de broodplakjes in blokjes van 1 a 1,5 cm en doe ze in een grote schaal.
    1 gesneden wit brood
  • Snijd de salieblaadjes fijn.
    Als de tijmtakjes verhout zijn, gebruik je alleen de blaadjes. Haal deze van de takjes. Als de tijmtakjes niet verhout zijn, gebruik je de takjes en de blaadjes: snijd deze fijn.
    Bewaar de takjes en blaadjes die je teveel hebt want die gaan over de kip.
    2 el fijngesneden blaadjes verse salie, 4 el fijngesneden verse tijm
  • Meng het brood, de boter en de kruiden met wat peper en (als je wilt ook) wat zout tot zich een samenhangende bal vormt die niet te vet aanvoelt.
    1 gesneden wit brood, 100 gr margarine, 2 el fijngesneden blaadjes verse salie, 4 el fijngesneden verse tijm, peper, zout

Bereiden

  • Maak de kip schoon. Controleer vooral ook de buikholte. Leg de kip in een ovenschaal.
    1 kip
  • Vul de kip voor zover mogelijk met de broodvulling. Niet te hard aanduwen.
    Zeer waarschijnlijk is dan nog broodvulling over. Maak hier balletjes van 4 a 5 cm groot van die je naast de kip in de ovenschaal legt.
  • Smeer de kip dun in met een beetje margarine. Strooi hier eventueel extra fijngesneden salie en tijm over heen. Leg een deel van de plakjes ontbijtspek over de kip en de balletjes broodvulling heen.
    margarine, 80 gr ontbijtspek in dunne lange plakjes
  • Zet de ovenschaal met de kip in een koude oven. Doe de oven aan op 210 °C voor een conventionele oven, 190 °C voor een heteluchtoven. Laat de kip in 70 minuten gaar worden.
    Lees ook de instructies op de verpakking van de kip. Pas op basis van de grootte van de kip die je gebruikt eventueel de oventijd en temperatuur aan.
  • Draai de kip tijdens de oventijd 2 keer en verwissel de knapperig gebakken spekplakjes één keer. Snoep de uitgebakken spek niet direct op, ze zijn lekker bij de kip en de broodvulling. Als de broodballetjes te bruin dreigen te worden haal je ze uit de oven.
    Laat de gare kip zonder de plakjes spek en de broodballetjes eventueel nog bruin worden onder de grill.

Serveren

  • De kip met broodvulling, broodballetjes en uitgebakken ontbijtspek is lekker met een verse salade en sylt lingon (de vossenbessenjam van Ikea).
  • Je kunt de kip ook in een van het traditionele Engelse kerstmenu met kalkoen afgeleide maaltijd serveren. Dat was bij ons thuis meestal met aardappelkroketjes, spruitjes, appelcompote en cranberrycompote.

Tips van de kok

  • Bron. Dit is een familierecept. Nanna, mijn grootmoeder uit Wales vulde de kerstkalkoen al met de brood-kruidenvulling. Wij noemden het thuis altijd “kip met stuffing”.
  • Brood. Koop een eenvoudig en goedkoop gesneden wit brood dat bij gebruik bij voorkeur al een dag of 2 oud is zodat het al een beetje uitgedroogd is.
  • Kruiden. Als je geen verse salie en tijm hebt kun je ook gedroogde kruiden gebruiken. Neem dan wel minder dan de genoemde hoeveelheden omdat gedroogde kruiden sterker van smaak zijn dan verse. Neem 1/3 tot de helft van de genoemde hoeveelheden. De standaard omrekenfactor: 1 theelepel gedroogde kruiden = 1 eetlepel verse kruiden. 
  • Kip. Kies een kip van 1100 tot 1400 gram. Of, als je het echt Engels wilt doen: vul een kalkoen met kerst met de brood met kruidenvulling. En, mocht je de broodvulling erg lekker vinden ook zonder een hele kip dat kun de van de vulling ook balletjes maken die je bij de kipkluifjes in de oven of magnetron/grill legt. 
  • Ontbijtspek. De ontbijtspek in repen  is natuurlijk al vrij zout. Om die reden doe ik vaak geen extra zout in de broodvulling. 
  • Cranberrycompote. In plaats van cranberrycompote is Sylt Lingon, de vossenbessenjam van IKEA ook erg lekker.
  • Broodvulling. De broodvulling zoals hier beschreven wordt ook wel ‘poor man’s stuffing’ genoemd. Er zijn veel variaties op: met bouillon, ui, spekjes, bleekselderij, ei, maisbrood in plaats van witbrood etc.
Trefwoord : brood, broodballetjes, gevulde kip, kalkoen, kerst, Kerstmis, kip, kruiden, salie, stuffing, tijm, vulling
Heb je dit recept al gewaardeerd?Bij de invoering van de nieuwe receptenweergave verdwijnen helaas alle ontvangen waarderingen. Help je mee met opnieuw waarderen van dit recept? Geef het recept 1 tot 5 sterren onder de vierkante receptfoto en printknop. Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je dit recept?




Scroll naar boven