Veel supermarkten en groenteboeren verkopen (gesneden) groentemixen. Erg praktisch, vooral als je recepten hebt waarin gebruik wordt gemaakt van deze mixen. Alleen wat doe je als je niet kunt beschikken over de groentemix omdat ze die niet meer verkopen, je je boodschappen elders moet doen of je de samenstelling wilt veranderen omdat je bepaalde ingrediënten niet kunt of wilt gebruiken? Kijk dan op deze pagina’s met samenstelling groentemixen!
Op de websites van Albert Heijn en Jumbo, de 2 grootste Nederlandse supermarktketens, kun je zien hoe hun groentemixen samengesteld zijn. Maar ook andere supermarkten waar ik regelmatig kom zoals Dekamarkt, Aldi en Lidl verkopen de mixen. Helaas vermelden de laatste twee supermarkten geen informatie over de exacte samenstelling van hun groentemixen op hun websites.
Soms zit er vrijwel hetzelfde in gelijke verhoudingen in de verpakkingen bij de verschillende supermarkten, soms zijn ze (sterk) verschillend. Maar ook dat geeft een idee van de variatiemogelijkheden. Verpakkingen van 400 gram zijn meestal voor 2 personen.
Op de volgende pagina’s staat de samenstelling (zowel in gram als ook in percentage voor ieder ingrediënt) van een aantal groentemixen van de genoemde supermarkten. Ik heb geprobeerd van iedere mix meerdere versies (lees: van verschillende supermarkten) op te nemen. Alles in tabelvorm zodat het ook redelijk overzichtelijk is.
De overzichten zijn ingedeeld naar:
Hallo, ik ben op zoek naar Juliënnemix. Zou bij AH te koop zijn en uit de diepvries komen. Ik wil graag weten welke groenten daar in zitten.
Bedankt alvast!
Hallo Gerda, op de site van AH zie ik dat ze een product in het assortiment hebben dat ingevroren is en Ardo Julienne Mix heet. Je kunt het alleen in de winkel kopen, niet bestellen. Zowel op de site van AH als ook van de fabrikant staat dat de ingrediënten (wortelreepjes, prei en knolselderijreepjes) in “variabele proporties” in de mix zitten. Zegt dus weinig. Ik weet van achter mijn bureau ook niet in welke verhouding het (ongeveer) in de mix zit. Mochten andere lezers het wel weten dat zet ik het graag op de site.
Hoe zit het met invriezen van de diverse groentemixen. Normaal zou je de groente eerst blancheren. Soepgroente invriezen kan gemakkelijk denk wij ?
Zakjes met soepgroenten van de supermarkt gaan bij ons al jaren de vriezer in zonder geblancheerd te worden. Heel gemakkelijk om altijd in huis te hebben.
Voor de zekerheid heb ik het opgezocht op de site van het Voedingscentrum. Daar staat dat je “soepgroente, rauw” 2 dagen in de koelkast en maximaal 1 jaar in de vriezer op -18 °C kunt bewaren. (Bron: Voedingscentrum)
Heel fijn deze informatie, ik woon in het buitenland en kan dus geen groenten pakketten kopen hier.
Top, dit. Ik gruw van alle plastic zakken in de supermarkt, het loopt echt de spuigaten uit. En als je dan ziet dat je 1,50 euro betaalt voor een zak waarin vooral witte kool zit, dan weet je dat je bedonderd wordt 🙂
Dat snijden is echt zo gebeurd, groente op de markt kopen en klaar!
Een recept aangegeven in percentages is niet alleen het nauwkeurigste, maar is hetzelfde in metrisch of imperial. In de VS wiilen ze geen afstand doen van hun imperial system en dat laat veel aan nauwkeurigheid te wensen over.
Ik vind persoonlijk winterpeen niet thuishoren in macaroni/nasi groente. Het blijft hard, vergeleken met de rest. Ik zie het als goedkoop aan gewicht komen met hoge winstmarge. Ik kook regelmatig voor bejaarden in een verpleeghuis en die hebben er moeite mee om het weg te krijgen. Liever wat meer paprika of een ander alternatief. Als ik zelf bestel dan bestel ik de groenten los van elkaar, of vermeld dat ik het zonder wortel wil. Het is geen doen om het er tussenuit te vissen.
Ik gebruik vaak wortel, bijvoorbeeld in macaroni, chili con carne en nasi. Maar zorg er dan wel voor dat het relatief kleine stukjes of plakjes zijn èn dat ze langer dan de zachte groenten meegebakken worden.
De wortelstukjes wil ik alleen niet heel zacht koken want behalve voor de kleur en smaak gebruik ik ze ook voor de bite. Maar ik begrijp dat dit laatste argument voor de eters in een verpleeghuis niet of veel minder speelt.
Een geweldig idee. Vooral tijdens de vakanties in Frankrijk en Spanje komt dit erg goed van pas. Hartelijk dank!
Ik woon in Frankrijk maar kan hier ook de diverse mixen kopen bij de supermarkten. Er is niet specifiek een Thaise en Chinese mix maar wel een Aziatische.
Aha, ben benieuwd wat in die mix zit.
Ik ben ook benieuwd wat er in de Aziatische mix zit.
Kun je me aangeven waar je de Aziatische mix kunt kopen? Misschien heeft deze winkel een website waarop meer informatie staat over de ingrediënten.
Geweldig!
Ik woon in Spanje en kon allen maar gokken wat er in chinese wokgroenten zat.
Dank je wel, een zeer nuttige site voor mensen die in het buitenland wonen.
Eindelijk gevonden, in Duitsland zijn deze kant en klare groentepakketten niet te krijgen
Kan nu aan de slag, bedankt hiervoor.
Ik woon in de Dominicaanse Republiek en ook hier geen pakken van groentemixen te krijgen. Super hoor.
Dit is nuttige informatie. Ook in het buitenland goed te gebruiken, omdat daar geen pakketten verkrijgbaar zijn.
Bedankt voor je reactie. Door een verblijf buiten Nederland kwam ik ook op het idee om dit onderwerp op de website op te nemen! Merk ook aan het bezoek aan de pagina dat de behoefte aan de informatie niet alleen bij mezelf bestaat.
Mochten lezers van nog meer groentemixen de samenstelling kennen dat hoor ik dat graag en vermeld ik die op de pagina.
Ja , ik heb hier wel een mix aan toe te voegen…de basis voor soepgroentemix: wortel, prei, bloemkool, peterselie, selderij zijn DE ingredienten van een groentesoep…maar hier kunnen zeker nog groentensoorten bij of als variatie worden gebruikt: bleekselderij, sperciebonen, paprika, ui, courgette…en als het om een gebonden soep gaat..
Aardappeltjes meekoken en fijnmaken voor de binding…
Bedankt Dorien, ik ga ook de inhoud van de standaard zakken soepgroenten bij de supermarkten binnenkort aan deze pagina toevoegen.
ik ben er blij mee want hier niet te krijgen, moet alles zelf snijden.
Ik snij zelf ook alles, maar wel leuk om te zien hoe de verhoudingen zijn! Zeer nuttige informatie! 😀
Groetjes, Hannie.