Mariëtte’s saucijzenbroodjes

Als ik denk aan eten tijdens de kerstdagen dan denk ik behalve aan de kalkoen aan kleine saucijzenbroodjes, mince pies en een Engelse kerstcake. Heb als eerste de saucijzenbroodjes gemaakt. Deze keer naar een voor mij nieuw recept uit het kookboek Home Made Winter van Yvette van Boven.

Omdat er vrij veel vlees in Mariëtte’s saucijzenbroodjes gaat en wij dat minder lekker vinden heb ik ze van hetzelfde formaat gemaakt als ik gewend ben: halve plakjes bladerdeeg en minder (maar voor ons genoeg) vulling per broodje. Het resultaat: 2 bakplaten vol met kleine kruidiger broodjes dan ik normaal maak. En zoals verwacht zijn ze maar gedeeltelijk in de diepvries verdwenen voor de komende feestdagen. We moesten ze tenslotte ook proeven!

Zoals gebruikelijk staat mijn eigen (aangepaste) versie aan de linkerzijde en het originele recept aan de rechterzijde van de ingrediëntentabellen. Omdat het de eerste keer was dat ik dit recept maakte heb ik de hoeveelheid gehakt gehalveerd: heb geen kilo maar 500 gram gehakt gebruikt. Volgens het recept van Yvette van Boven kun je van 500 gram gehakt 7,5 grote broodjes maken. Ik maak halve broodjes met ook nog eens minder gehaktvulling per broodje dus dat levert voor 500 gram gehakt tussen de 24 en 28 broodjes op van een mooi (snoep)formaat.

 Mariettes saucijzenbroodjes
Betreft:
Saucijzenbroodjes (origineel recept: 15 grote, mijn aangepaste versie: 24 tot 28 kleine)
Bron:
Home Made Winter kookboek door Yvette van Boven uit 2011
Tijd:
Bereiden: 30 minuten, baktijd in de oven: 30 minuten
Nodig:
Oven, bakfolie of bakpapier, 1 of 2 bakplaten, weegschaal is praktisch
Recept:
De PDF opent in een nieuw tabblad:  PDF van het recept: Mariëtte's saucijzenbroodjes
aangepast,
24-28 kleine
ingrediënten vulling
origineel,
15 grote
500 grrundergehakt1 kg
0,5ei1
1,5 elketchup3 el
2,5 elketjap75 ml = 5 el
0,5 elworcestershiresauce1 el
0,5 elkaneel1 el
0,5 elpiment of speculaaskruiden1 el
0,5 tlnootmuskaat1 tl
1 elmosterd2 el
60 gr (ong.)paneermeelhandje
beetjetabasco (naar smaak)scheutje
0,25 tlzoutkleine tl
aangepast,
24-28 kleine
ingrediënten buitenkant
origineel,
15 grote
12 tot 14blaadjes (roomboter) bladerdeeg15
1ei1
 boter of olie (als geen bakfolie) 
Bereiden
 1. Voeg alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar in een grote kom. Voeg de paneermeel als laatste toe en kijk hoeveel nodig is: de vulling moet glad en niet plakkerig worden.
 2. Ontdooi het bladerdeeg. Dat kan door de plakjes op enkele borden te leggen, eventueel ook enkele seconden per bord in de magnetron. Snijd voor de kleine saucijzenbroodjes ieder plakje doormidden.
 3. Verwarm de oven vóór op 180 graden (heteluchtoven: 160 graden). Leg bakfolie of bakpapier op 2 bakplaten. Als je geen bakfolie of bakpapier hebt, vet dan 1 of 2 bakplaten in met boter of olie.
 4. Rol voor ieder velletje bladerdeeg een “worstje” van het gehakt en leg het op een velletje bladerdeeg. Bestrijk de randen van het bladerdeeg eventueel met een beetje water.
  voor het originele recept: zorg dat je 15 rolletjes van gelijk gewicht krijgt die je op de plakjes legt. Vouw ze dicht en duw ze aan de lange zijde vast met je vingers en een vork.
  voor mijn aangepast versie: maak rolletjes van de vulling van tussen 25 en 30 gram die je op de kleine plakjes legt. Vouw ze dubbel en duw ze aan 3 zijden dicht met je vingers en een vork. Maak 2 insnijdingen per broodje door het bladerdeeg aan de bovenzijde zodat lucht kan ontsnappen.
 5. Leg de ongebakken broodjes op 1 of 2 bakplaten en besmeer ze met een losgeklopt eitje.
 6. Bak de broodjes in 25-30 minuten goudbruin.
Serveren
 • Eet de broodjes zo of met mosterd of een chutney.
 • Ze zijn zowel warm als koud lekker.
 • Serveer ze bij bijvoorbeeld een pot de thee of bij de borrel. Maar ze kunnen ook bij de lunch, bij een picknick of als hartig tussendoortje gegeten worden.
Tips van de kok
 • Voor ons hoeft er niet zo veel vlees in het broodje te zitten. Het originele recept zal voor een groot broodje meer dan 90 gram vulling hebben, onze kleinere broodjes tussen de 25 en 30 gram.
 • De broodjes zijn goed in te vriezen. Laat ze ontdooien of doe ze bevroren in een nog koude oven die je verwarmt tot 180-200 graden gedurende 12-15 minuten. Controleer of ze door en door warm zijn.
 • Soms zie je in de winkels nog een ander formaat liggen: kleiner dan mijn eigen broodjes. Deze variant maak je door één plakje bladerdeeg met de gewenste hoeveelheid vulling dicht te vouwen en het broodje vervolgens in 3-en te snijden en de zijkanten open te laten.
Waardeer dit recept met 1 tot 5 sterren
recipe image
Receptnaam:
Mariëtte's saucijzenbroodjes
Gepubliceerd:
Voorbereiding:
Bereiding:
Totaal:
Gemiddeld:
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top