Oma’s Indische spekkoek

Oma’s Indische spekkoek is een familierecept dat al enkele generaties mee gaat. Het recept is afkomstig van Richards oma die geboren is in Nederlands Indië en na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland kwam. De Indische laagjescake wordt ook jaren na haar overlijden nog door haar kleinzoons en hun gezinnen gemaakt.

Het originele recept voor Indische spekkoek van oma D.
Het originele spekkoekrecept van oma D., overgetypt door haar kleinzoons.

Wat is spekkoek

Indische spekkoek is ook wel bekend als spekuk, (kue) lapis legit en als thousand layer cake. Het is een cake die bestaat uit lagen licht beslag afgewisseld met lagen donker gekruid beslag. Inmiddels bestaan veel varianten zoals met pandan (waardoor je groene lagen in de cake krijgt) en met pruimen.

Over de oorsprong van de cake is veel onduidelijk. Indonesië is zeker al rond het jaar 1000 in beeld geweest bij allerlei machten uit de regio zoals India en Maleisië en kende sinds het begin van de 16e eeuw perioden van Europese overheersing. Voor de spekkoek wordt dan ook gesproken over invloeden uit Portugal, Duitsland, Hongarije, Maleisië en Nederland.
De naar Nederland teruggekeerde Indiëgangers en de grote groep mensen die na 1945 uit Indonesië kwamen hebben gezorgd voor de grote populariteit van de spekkoek in ons land. Inmiddels kun je verse en ingevroren spekkoek bij veel toko’s, supermarkten en andere winkels kopen.

Ook in Indonesië wordt spekkoek nog veel gegeten. De cake wordt vooral bij feestelijke gelegenheden zoals het Suikerfeest, Chinees Nieuwjaar, Kerstmis en feestjes in de familiekring zoals verjaardagen en dopen gemaakt of gekocht. De cake heeft in 2017 zelfs het Cakes of the World overzicht gehaald met de 27 favoriete cakes van over de hele wereld van de CNN redactie.

Oma's Indische spekkoek als aangesneden cake met 2 plakjes

Aan de slag

De spekkoek op de foto heeft 22 laagjes: 11 lichte en 11 donkere. De bovenste laag is een donkere laag, dat vinden wij het mooist. De lagen zijn heel dun geworden. Natuurlijk kun je ook wat dikkere lagen maken. Uit de genoemde hoeveelheden beslag haal je dan minder lagen die elk net iets langer moeten garen. Probeer minimaal 12 lagen te krijgen. In verschillende artikelen in boeken en op internet staat dat een echte spekkoek zeker 18 maar liever nog meer dunne laagjes heeft.

Voor oma’s Indische spekkoek gebruik je geen kant- en klare kruidenmix maar voeg je de losse specerijen samen. Niet echt moeilijk en als je wilt kun je de mix nog naar je eigen smaak aanpassen. De specerijen die in dit recept gebruikt worden zijn nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en kardemom.
Een combinatie die je, aangevuld met peper, gember, anijs en koriander kunt herkennen als speculaaskruiden of zonder de kruidnagel als koekkruiden. (Bron: boek DEDIKKEVANDAM door Johannes van Dam.) 

Bakken van de Indische spekkoek

Voor het bakken gebruik je een oven met grillfunctie. Je bouwt de spekkoek laag voor laag op en laat iedere nieuwe laag onder de grill garen. Hierdoor is het maken van spekkoek vrij tijdrovend. Het is niet een kwestie van 2 soorten beslag maken, dat in een bakvorm gieten en in de oven schuiven tot de cake of taart gaar is. Nee, reserveer maar een uurtje of 2. Zoek een kruk en ga naast je oven zitten met 2 gevulde beslagkommen, een bakje met gesmolten boter, een kwastje en je ovenwanten. Als je per laag 4 minuten rekent en uitgaat van 11 lagen in iedere kleur dan zit je op (2×11=) 22 lagen keer ongeveer 4 minuten tijd. Dat is al 88 minuten voor alleen het bakken. En dat is heel zuinig gerekend!

De basis van iedere laag (na de eerste laag die op bakpapier komt) is een klein beetje gesmolten boter die je met een (bak)kwastje op een bestaande laag aanbrengt. Probeer de boter gelijkmatig over het hele oppervlak aan te brengen en vergeet ook de randen tegen de springvorm niet. Kies dan het beslag dat aan de beurt is: gebruik om- en om het lichte en het donkere beslag. Doe ongeveer 1,5 eetlepel beslag op het boterlaagje en verspreid het met de achterkant van de lepel over het hele oppervlak. De springvorm met de cake-in-wording gaat dan de oven in om onder de grill te garen en te kleuren. Daarna de vorm weer uit de oven halen en voorzien van een nieuwe boterlaagje en de andere kleur beslag. Ook dit laten garen onder de grill. Dit herhaal je tot je beslagkommen leeg zijn.

Oma's Indische spekkoek in plakjes op een bordje

Eten en bewaren van Indische spekkoek

Op foto’s op internet zie je vaak hele punten uit de cake gesneden op een bordje liggen. Maar dat is niet zoals Richard het kent. Zijn oma bestrooide de spekkoek met poedersuiker en serveerde de cake in dunne plakken van ongeveer 0,5 tot 1 cm. Wij snijden de cake nog steeds in dunne plakken maar voegen geen extra poedersuiker toe.

Spekkoek is een mooie aanvulling op de Indische en Indonesische recepten op deze site. Eet de cake bijvoorbeeld na afloop van een rijsttafel of Indische maaltijd. Of bij een kop thee of koffie of snoep hem lekker tussendoor.

Bewaar oma’s Indische spekkoek in (aluminium of huishoud) folie of in een kunststof bewaardoos tot je hem opeet. Bewaren kan buiten de koelkast (bron: Voedingscentrum – bewaarwijzer).
De spekkoek is heel of in stukken ook goed in te vriezen. Verpak de cake dan in (plastic) folie, een diepvrieszakje of diepvriesdoos. Op deze wijze kan de spekkoek niet uitdrogen. Bovendien kan zo geen overdacht van smaak of geur van spekkoek naar andere ingevroren producten plaatsvinden.

Oma’s Indische spekkoek

Oma's Indische spekkoek is ons familierecept voor de populaire traditionele Indische cake met laagjes licht en donker gekruid beslag.
Oma's Indische spekkoek in plakjes op een bordje, vierkante foto
print recept

Hoe vind je dit recept?

4,74 van 26 stemmen

Lees ook de “Tips van de kok”, aangeduid met **

Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 2 uur
Totaal: 2 uur 30 min
Auteur: Ellen
Bron: oma D.
Menugang: Dessert, Snack
Keuken: Indisch
Oorspronkelijk: 1 cake 22 cm doorsnede
Kies zelf: 1 cake

Benodigdheden

 • Oven met grill-functie
 • Grotere schalen 2x
 • Kleinere schalen 2x
 • Ronde springvorm 22 cm doorsnede
 • Bakpapier
 • Bakkwastje

Ingrediënten

Ongekruid beslag

 • 1 zakje vanillesuiker
 • 170 gr boter - op kamertemperatuur
 • 170 gr fijne suiker - **
 • 5 eieren (maat M of L) - op kamertemperatuur, te splitsen
 • 85 gram (patent)bloem

Gekruid beslag

 • 1 zakje vanillesuiker
 • 170 gr boter - op kamertemperatuur
 • 170 gr fijne suiker - **
 • 5 eieren (maat M of L) - op kamertemperatuur, te splitsen
 • 85 gr (patent)bloem
 • 1,5 tl gemalen nootmuskaat
 • 3 tl gemalen kaneel
 • 1,5 tl gemalen kruidnagel
 • 0,25 tot 0,5 tl gemalen kardemom - **

Voor het bakken

 • 50 tot 75 gr gesmolten boter

Instructies

Voorbereiden ongekruid beslag

 • Splits 5 eieren en doe de eiwitten en eidooiers in aparte kommen. Doe de eiwitten bij voorkeur in een schaal van glas, metaal, aardewerk of porseleinen. Niet in een plastic kom.**
 • Klop de eiwitten stijf met de mixer en laat ze even staan.
 • Roer de zachte boter tot room in een andere schaal. Voeg de vanillesuiker en de suiker toe en mix het goed. Daarna de eierdooiers bij het mengsel doen en doorroeren. Vervolgens ook de bloem erdoor mixen tot je een soepel beslag hebt. Al deze stappen kun je met de mixer doen.
 • Schep als laatste de stijfgeklopte eiwitten met een lepel luchtig door het beslag. Doe dit niet met de mixer.

Voorbereiden gekruid beslag

 • Pak 2 schone kommen om het donkere beslag te maken.
  Volg de stappen 1 tot en met 4 voor het ongekruid beslag en voeg de gemalen specerijen (de nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en kardemom) in stap 3 tegelijk met de bloem aan het mengsel toe.

Voorbereiden bakken

 • Zet de grill van de oven aan op middel-warm. Zet het rooster waar je de springvorm op zet midden in de oven.
 • Smelt de boter om de bakvorm en iedere laag van de cake in te kunnen vetten. Dit smelten kan heel kort in een pan of bijvoorbeeld in de magnetron.
 • Teken de vorm van de bodem van de springvorm af op bakpapier en knip dit uit. Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm.
  Vet daarna de randen van de bakvorm heel dun in met een beetje boter. Dit gaat het gemakkelijkst met een (bak)kwastje.

Bereiden

 • Begin met de eerste laag: strijk een zo dun mogelijk laagje van het lichte beslag (ongeveer 1,5 eetlepel) in de vorm en bak dit onder de grill lichtbruin en gaar.
 • Haal de springvorm uit de oven en bestrijk de eerste laag die je hebt laten garen heel dun met wat gesmolten boter. Let op dat je ook de randen van de cake, tegen de rand van de springvorm, bebotert. Dit verkleint het risico op vastplakken aan de bakvorm.
 • Neem dan 1,5 eetlepel van het donkere beslag en strijk dat over het boterlaagje. Bak ook deze laag onder de grill gaar en bruin.
 • Bak de cake vervolgens af door om-en-om een laagje licht en donker beslag aan de cake in wording toe te voegen en te laten garen totdat al het beslag gebruikt is. Vergeet niet iedere keer een heel klein beetje boter over de laatstgebakken laag uit te strijken voordat je een nieuwe laag beslag toevoegt.
  Bij onze oven met grill is de baktijd de eerste 10 lagen ongeveer 4 minuten per laag. De lagen erna gaan wat sneller en zitten op ongeveer 3 minuten per laag. Maar dat kan voor iedere oven met grill anders zijn en is ook afhankelijk van de hoeveelheid beslag die je per laag toevoegt. Belangrijk is dat de lagen droog en lichtgekleurd worden.
  Als na enkele lagen bakken de grill te warm lijkt en de cakelagen heel snel donker worden, kun je het rooster eventueel iets naar onderen in de oven zetten.
  Als zich luchtbellen onder de cakelaag vormen kun je die met een saté- of cocktailprikker doorprikken. Duw het cake-oppervlak op die plaats daarna extra aan.
 • Als al het beslag op is ben je klaar en kun je de cake af laten koelen in de springvorm.
 • Als de cake koud is zal deze iets gekrompen zijn en los in de bakvorm zitten. Controleer of de buitenzijde van de spekkoek inderdaad niet vast zit aan de springvorm. Als dat het geval is, snijd je met een mes heel voorzichtig tussen springvorm en cake om de cake los te krijgen. Maak daarna de springvorm open en verplaats de spekkoek voorzichtig naar een taartrooster of bord.

Serveren

 • Snijd dunne plakjes (0,5 tot 1 cm dik) van de cake en serveer ze bij de thee of koffie, als nagerecht na een Indische maaltijd of als snack tussendoor.
 • Richards oma bestrooide de spekkoek voor het aansnijden nog met poedersuiker.
 • Spekkoek is ook lekker met een bolletje vanille-ijs.

Tips van de kok

 • Roomboter of margarine? Het oorspronkelijke recept spreekt over alleen over boter. Vroeger gebruikten we plantaardige ongezouten margarine. Wij maken de spekkoek inmiddels met roomboter. Gebruik wat je lekker vindt en beschikbaar hebt.
 • Gebruik een fijnkorrelige suiker. Je kunt ook kiezen voor basterdsuiker of poedersuiker. Belangrijk is dat in het eindproduct alle suiker goed opgelost is. Kies voor de lichte laag zeker een witte suiker!
 • Alle specerijen die je toevoegt moeten tot poeder gemalen zijn. Sommige zoals nootmuskaat, kaneel en kruidnagel zijn in veel supermarkten goed verkrijgbaar. Dat geldt echter niet voor de gemalen kardemom (ook wel cardemom of kardamon genoemd). Je kunt kardemom vaak wel bij de Marokkaanse, Turkse of Aziatische supermarkt, bij de in kruiden gespecialiseerde winkels of op het internet kopen. Mocht je alleen groene kardemompeultjes hebben dan kun je die goed zelf met de elektrische koffiemolen (of eventueel met een vijzel) tot kardemompoeder malen.
 • Doe de eiwitten niet in een plastic/kunststof schaal want die zijn niet goed vetvrij te krijgen en dat is wel belangrijk als je eiwitten goed stijf wilt krijgen. Gebruik voor de eiwitten daarom een stalen, glazen, porseleinen of aardewerken schaal. Eventueel was je de schaal voor gebruik nog met heet water met afwasmiddel en/of neem je de schaal nog af met wat citroensap. Zorg dat ook de gardes die je gebruikt schoon en vetvrij zijn!
 • In dit recept maak je het lichte en donkere beslag na elkaar. Alternatieve bereidingswijze van het beslag is om het beslag in 1 grote kom te maken ZONDER de specerijen en dit beslag daarna op gewicht over 2 schalen te  verdelen. Je voegt de specerijen daarna aan 1 van de schalen toe. Belangrijk is dat je gelijke hoeveelheden licht en donker beslag hebt zodat je een mooie gelijke verdeling van lichte en donkere laagjes in de cake krijgt.
 • Wij gebruiken een ronde springvorm van 22 cm. De spekkoek wordt dan 4 cm hoog. Maar natuurlijk kun je ook andere vormen gebruiken: groter, kleiner en zelfs vierkante. Pas eventueel de hoeveelheden beslag aan en realiseer je dat als je meer laagjes hebt je ook langer bezig bent!
 • Spekkoek is goed te bewaren in aluminium of huishoudfolie en kan ook in de vriezer. Je kunt de spekkoek in zijn geheel invriezen maar ook in punten of blokken snijden. Verpak de in te vriezen spekkoek wel in folie, een diepvrieszakje of een diepvriesdoos. 
Trefwoord : familierecept, Indisch, Indonesië, lapis legit, spekkoek, spekuk, thousand layer cake, traditioneel recept
Heb je dit recept al gewaardeerd?Bij de invoering van de nieuwe receptenweergave verdwijnen helaas alle ontvangen waarderingen. Help je mee met opnieuw waarderen van dit recept? Geef het recept 1 tot 5 sterren onder de vierkante receptfoto en printknop. Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe vind je dit recept?
2 reacties op “Oma’s Indische spekkoek”

 1. John Verstijlen

  Geweldig en een zeer goede uitleg om dit te verwezenlijken.
  Met dank namens de rest van de familie5 sterren

Scroll naar top