Perencompote

Nu de dagen weer korter en kouder worden is het tijd voor stoofperen. Niet traditioneel gekookt maar als perencompote. Als bijgerecht lekker bij het voorgerecht of borrelhapje, het hoofdgerecht of het nagerecht. 

Drie diepvriesbakjes met perencompote.

Hoeveel peren kopen voor de perencompote

In het oorspronkelijke recept werden geschilde peren genoemd die alleen nog gesneden moesten worden. Dat klinkt heel leuk maar daar je ze toch echt ongeschild koopt moet je nog de nodige tijd en extra gewicht meetellen om ze in die geschilde staat te krijgen.

Ik koop bij voorkeur grote stoofperen voor perencompote. Ze zijn gemakkelijker (lees sneller) te schillen en leveren relatief minder afval op. Bij de kleine peren was ik afgerond 10% van het oorspronkelijke gewicht kwijt aan schillen en nog eens 10% aan klokhuizen en steeltjes. Totaal 20% van het oorspronkelijke gewicht was groenafval. Als je, zoals in het recept, 1 kg aan geschilde peertjes met klokhuizen wilt overhouden, adviseer ik zeker 1,2 kilo stoofperen te kopen.

De ingrediënten voor perencompote.

De Oude Olifantenschuur van Paleis het Loo

Onze stoofperen komen niet van de supermarkt, de groenteboer of de markt maar van de lokale Apeldoornse fruitkweker Fruitbedrijf Bouwman. Het bedrijf is gevestigd in de Oude Olifantenschuur van Paleis het Loo en ligt ten oosten van het paleis. De schuur is het oudste bewaarde dierentuingebouw van Europa. Tegenwoordig is er geen olifant meer te bekennen. Van eind augustus / begin september tot en met eind april / begin mei kun je er fruit zoals appels, peren, pruimen maar ook vruchtensap, pompoenen en kalebassen kopen. Let op: je kunt niet met pin betalen (najaar 2022). Kijk voor meer informatie op de hierboven vermelde Facebookpagina van het bedrijf.

Meer tips

Van de honderden stoofpeerrassen zijn er nog maar 2 goed verkrijgbaar:

Maar het is natuurlijk mogelijk dat lokale telers en verkopers nog oude rassen hebben zoals:

  • Winterrietpeer groter dan Gieser Wildeman en roze- tot roodkokend;
  • Zoete Brederode: (verschillende varianten): wordt mooi rood.

Als je citroen- of sinaasappelrasp in een gerecht wilt gebruiken moet je de schil goed boenen. Volgens het Voedingscentrum is het dan veilig om de schil op te eten. Gebruik alleen het gekleurde gele of oranje laagje van de citroen en sinaasappel. De witte laag eronder is bitter van smaak.

Ben je een liefhebber van fruitcompote? Kijk dan ook bij het recept voor appelcompote op De Wereldkeuken Thuis.

Perencompote

Recept uit Allerhande voor perencompote (of gepureerd: perenmoes). Als bijgerecht bij voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht of borrelhapjes.
Twee diepvriesbakjes met perencompote.
print recept

Hoe vind je dit recept?

4,59 van 12 stemmen

Lees ook de Tips van de kok, aangeduid met **

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 45 minuten
Totaal: 1 uur 15 minuten
Auteur: Ellen
Bron: Allerhande Magazine
Menugang: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Oorspronkelijk: 8 personen
Kies zelf: 8 porties

Benodigdheden

  • pureestamper

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen - geschild, nog met klokhuizen
  • 1 vanillestokje
  • 1 citroen, alleen citroenrasp - **
  • 75 gr rietsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl koek- of speculaaskruiden - **
  • 250 ml water

Instructies

Voorbereiden

  • Schil de stoofperen als ze nog niet geschild zijn.
    1 kg stoofperen
  • Snijd de geschilde peren in 4-en, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 cm.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg uit het stokje.
    1 vanillestokje
  • Boen de citroen goed en rasp de schil ervan met een fijne rasp. Rasp de witte laag onder de gele schil niet mee.
    1 citroen, alleen citroenrasp

Bereiden

  • Doe in een pan: de aangegeven hoeveelheid water, de stukjes peer, vanillestokje met het uitgeschraapte merg, de citroenrasp, suiker, kaneelstokje en de koek- of speculaaskruiden.
    1 vanillestokje, 1 citroen, alleen citroenrasp, 75 gr rietsuiker, 1 kaneelstokje, 1 tl koek- of speculaaskruiden, 250 ml water, 1 kg stoofperen
  • Breng dit mengsel aan de kook en laat het zeker 40 minuten zachtjes gaarkoken. De peerstukjes regelmatig doorroeren. Ze zijn gaar als ze zacht zijn.
  • Neem de pan van het vuur en verwijder de vanille- en kaneelstokjes. Stamp de peerstukjes grof met de pureestamper.

Serveren

  • Serveer de perencompote warm of laat hem afkoelen om het koud te serveren of te bewaren.
  • Perencompote is lekker bij bijvoorbeeld kip, rollade of karbonade. Net als appelcompote kun je het ook als nagerecht met ijs of door de yoghurt eten.
  • In de Allerhande stond dat het ook lekker is bij voorgerechten en borrelhapjes met paté en bij een kaasplankje met roggebrood.

Tips van de kok

  • Bron. Het recept komt uit het Allerhande Magazine van supermarkt Albert Heijn nummer 10 uit 2010. 
  • Citroen. In dit gerecht gebruik je alleen de rasp van de citroen. Dus niet het sap. De geraspte hele citroen kun je in zijn geheel bewaren of je kunt het sap uitpersen. Als je de geraspte citroen niet direct verwerkt in een gerecht, bewaar je de geraspte citroen of het sap in de koelkast.
  • Koek- of speculaaskruiden. In het oorspronkelijke recept wordt gesproken over “koek- en speculaaskruiden”. En dat is bijzonder want volgens Johannes van Dam zit er toch nog wel onderscheid tussen deze 2 kruidenmixen, zie daarvoor ook mijn tekst bij het recept voor Oma’s Indische spekkoek. Daarbij lijkt het door de naamgeving in het oorspronkelijke recept alsof je een bepaald product moet hebben dat in het assortiment van de supermarkt zit. Dat is niet nodig. Neem de koek- of speculaaskruiden die je al in huis hebt of bij je supermarkt of kruidenleverancier kunt kopen. 
  • Perenmoes of perencompote. Het verschil tussen perenmoes en perencompote is de structuur: in de compote zijn nog kleine stukjes vrucht te herkennen en de moes is gepureerd en zonder herkenbare stukjes. Van de perencompote kun je perenmoes maken door de staafmixer of een roerzeef te gebruiken.
  • Bewaren. Je kunt de perencompote in de koelkast nog 3 dagen bewaren.
  • Invriezen. Ik vries de compote in. Omdat ik de compote meestal als extra groente / bijgerecht serveer maak ik porties van 150 tot 300 gram per bakje.
Trefwoord : compote, moes, peren, traditioneel recept, vruchtencompote
Heb je dit recept al gewaardeerd?Bij de invoering van de nieuwe receptenweergave verdwijnen helaas alle ontvangen waarderingen. Help je mee met opnieuw waarderen van dit recept? Geef het recept 1 tot 5 sterren onder de vierkante receptfoto en printknop. Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je dit recept?




Scroll naar boven