Rendang uit de slowcooker

Het stond al een tijdje op mijn lijstje: rendang uit de slowcooker. Heb nu mijn eigen recept samengesteld dat ook gemakkelijk in grotere hoeveelheden te maken is. Met alternatieve ingrediënten mocht je de genoemde niet in huis hebben.

Rendang is een rundvleesgerecht dat in Indonesië en Maleisië veel gegeten wordt. Iedere streek en iedere kok kent zijn eigen variant zodat je traditionele droge rendangs hebt maar ook versies met vlees in een (kokos)saus. Ook is rundvlees als basis niet heilig; er zijn ook varianten met bijvoorbeeld kip of geit en zelfs vegetarische.

Het vleesgerecht moet een zekere mate van pittigheid hebben. Je kunt experimenteren hoe pittig je wil gaan en hoe je dat wil bereiken. Zo kun je meer of minder Spaanse pepers gebruiken of de Spaanse pepers vervangen door gedroogde rode pepertjes of sambal oelek. In plaats van de Spaanse pepers en de trassi kun je ook sambal oelek en sambal trassi nemen.

De in dit recept genoemde hoeveelheid rendang (van 500 gram rundvlees) kan heel goed in een slowcooker van 3,5 liter gemaakt worden. Toen ik het de eerste keer maakte heb ik het gerecht in 2 uur op HOOG en vervolgens 2,5 uur op LAAG bereid. De tweede keer heb ik het in ruim 6 uur op LAAG gegaard. De tijd die je nodig hebt hangt af van het vlees dat je gebruikt, hoe groot je het snijdt en je slowcooker. Het is een kwestie van uitproberen.

Zou je dit gerecht niet in de slowcooker maar op het fornuis maken (in 2 tot 3 uur stoven, afhankelijk van het rundvlees dat je gekozen hebt) dan moet je bij aanvang meer vocht toevoegen omdat je door verdamping meer vocht verliest. Ga bij bereiding op het fornuis uit van minstens 300 ml kokosmelk en voeg eventueel meer water of kokosmelk toe als het te droog wordt. Let wel goed op bij bereiding op het fornuis: zet het vuur niet te hoog en roer regelmatig tegen aanbakken.

Zoals bij meer gerechten uit de Indische keuken smaakt de rendang nog beter als je het pas de tweede dag eet. En invriezen is geen probleem.

En had ik al verteld dat rendang in 2011 door de lezers van de CNN Facebookpagina gekozen is tot “The world’s most delicious food”? De hele lijst staat op CNN – World’s 50 best foods.

Voor meer tips: kijk verderop bij de Tips van de kok!

Rendang uit de slowcooker

Betreft:
Pittig Indonesisch rundvleesgerecht uit de slowcooker voor 3 tot 4 personen
Bron:
Eigen recept
Tijd:
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding in slowcooker: minimaal 3,5 uur op stand HOOG of reken minimaal 6 uur op stand LAAG
Nodig:
Blender of vijzel, braadpan en slowcooker
Recept:
Klik op het PDF-logo: PDF met het recept: Rendang uit de slowcooker . Het document opent in een nieuw tabblad.
ingrediënten voor de kruidenpasta

(lees voor ** de Tips van de kok)

1,5 el verse gemberwortel (= ongeveer 2 cm)
2 knoflookteentjes
2 uien
1 tl trassi
2 grote verse Spaanse pepers = lombok
2 tl gemalen koriander = ketoembar
1 tl gemalen komijn = djinten
1 tl gemalen laos **
0,5 tl geelwortel(poeder) = kurkuma = koenjit
1 tl kemiriepasta **
overige ingrediënten
500 gr runderlappen of sukadelappen
2 a 3 el zonnebloemolie of arachideolie
200 ml kokosmelk
1 stengel citroengras = serehstengel **
2 djoeroek poeroet = kaffir lime blaadjes
2 daun salam = salamblaadjes
2 tl goela djawa = palmsuiker
2 tl tamarindepasta = asempasta **
0,5 tl zout
Voorbereiden
 1. Zorg dat het rundvlees op kamertemperatuur is en snij het in stukken van 2 tot 2,5 cm groot.
 2. Schil de gemberwortel en snij het in kleine stukjes, Snij of pers de knoflook fijn. Snipper de uien. Snij de trassi in kleinere stukjes.
 3. Snij de Spaanse pepers in smalle ringen. Als je een mildere rendang wil maken kun je de zaadjes van de pepers weglaten en/of minder nemen.
 4. Maak de kruidenpasta in de blender (of in de vijzel) van de gemberwortel, knoflook, ui, trassi, Spaanse pepers, de ketoembar, djinten, laos, koenjit en kemiriepasta. Het wordt een smeuïge substantie.
Bereiden
 1. Verhit 2 eetlepels olie in de braadpan en bak de kruidenpasta gedurende 2 tot 3 minuten.
 2. Voeg het in stukken gesneden rundvlees toe en bak dit voortdurend omscheppend in de kruidenpasta totdat het vlees dichtgeschroeid is. Dit duurt enkele minuten. Voeg eventueel nog een beetje olie toe als het mengsel te droog wordt en risico op aanbakken te groot.
 3. Snij het dunne deel van de citroengras. Dit gebruik je niet. Kneus het overgebleven dikkere deel van de citroengras met een mes of de stamper van de vijzel. Kneus ook de kaffir lime blaadjes en salamblaadjes door ze in je band te “kreuken”.
 4. Voeg de kokosmelk, citroengras, kaffir lime blaadjes, salamblaadjes, de palmsuiker, tamarindepasta en zout toe aan het vlees met de kruidenpasta en verwarm het enkele minuten.
 5. Schenk of schep de rendang in de koude slowcooker en zet de slowcooker aan met de deksel op de pan. Laat het gerecht zeker 6 uur op stand LAAG garen en proef dan of het vlees goed gaar is. Als dat niet het geval is de kooktijd verlengen tot het vlees gaar is en uit elkaar valt.
Serveren
 • Verwijder de serehstengel, de kaffir lime blaadjes, de salemblaadjes en (als je plakjes laoswortel in plaats van laospoeder of fijngesneden verse laoswortel gebruikt hebt) de plakjes laoswortel.
 • Eet de rendang als onderdeel van een (uitgebreide) rijsttafel of met rijst en een groentegerecht zoals sambal goreng boontjes of een sajoer voor een doordeweekse maaltijd.
Tips van de kok
 • Laos kun je zowel in poedervorm als vers als laoswortel aan de kruidenpasta toevoegen. Als je in dit recept verse laoswortel gebruikt, schil je het en snij je het (net als de gemberwortel) in kleine stukjes. In de blender of in de vijzel kun je het dan nog fijner krijgen. Je kunt de laoswortel eventueel ook als (dunne) plakjes toevoegen maar dan moet je deze na de bereiding uit de rendang vissen.

Omrekenen: 1 theelepel = 2 a 2,5 cm verse laoswortel

 • Als je verse kemirienoten hebt: rooster deze eerst en voeg ze dan in stukken gehakt bij de kruidenpasta. Kemirienoten worden als bindmiddel gebruikt.

Omrekenen: 1 theelepel kemiriepasta = 2 kemirienoten

 • Gebruik van citroengras alleen het dikke witte deel. Als je geen verse stengel citroengras hebt kun je gehakte sereh uit een potje of sereh(poeder) nemen.

Omrekenen:

1 stengel citroengras = 1 theelepel gehakte sereh uit een potje

1 stengel citroengras = 1 theelepel serehpoeder

 • Tamarindepasta zorgt voor een frisse smaak en wordt gebruikt als vervanger van citroen of azijn om het vlees malser te maken.
 • Rendang kent veel varianten en is soms sterk ingekookt en niet erg sauzig. Dat inkoken is lastig in de slowcooker. Een oplossing die door sommigen gekozen wordt is om de rendang na het kookproces in de slowcooker nog in een braadpan droger te koken en daarbij ook donkerder bruin te kleuren. Dit hoeft voor mij niet omdat ik de wat lichtere en iets smeuïger rendang perfect vind. De toegevoegde 200 ml kokosmelk in dit recept geeft een mooie smaakvolle aanhangende saus.
 • Invriezen is ook geen probleem. De laatste keer dat ik rendang maakte volgens dit recept leverde me dat 600 gram vlees met saus op. Ik heb daar 4 porties uit gehaald: 2 keer 300 gram voor 2 personen. Dit was samen met rijst, sambal boontjes en kroepoek (net) genoeg. Wil ik grotere porties hebben dan ga ik uit van 200 gram rendang per persoon. Ben niet bang dat het niet op gaat. Het is veel te lekker!

 

Waardeer dit recept met 1 tot 5 sterren
recipe image
Receptnaam:
Rendang uit de slowcooker
Gepubliceerd:
Voorbereiding:
Bereiding:
Totaal:
Gemiddeld:
31star1star1stargraygray Based on 13 Review(s)

, , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie