Sambal goreng boontjes

Op verzoek ook mijn recept voor sambal goreng boontjes. Het gerecht kun je voor een doordeweekse maaltijd goed combineren met bijvoorbeeld babi ketjap, ajam ketjap of sambal goreng telor. Het is vaak ook onderdeel van een rijsttafel.

Het lekkerst met verse sperziebonen maar heb je die niet kun je eventueel ook bonen uit de vriezer gebruiken. Neem liever geen bonen uit pot of blik; die zijn veel te zacht.

Zoals op de foto te zien is zit er niet heel veel kleur in. Wil je dat wel, dan kun je bijvoorbeeld ook 1 of 2 tomaten in kleine stukjes toevoegen. Voeg de stukjes pas na enkele minuten kooktijd toe zodat ze niet tot moes koken. Bonen met tomaat lijkt een vreemde combinatie maar ik kwam dit ooit eerder in een kookboek tegen. Tomaat wordt in de Indische/Indonesische keuken ook vaker gebruikt. Zo heeft Beb Vuyk een recept dat sambal goreng tomaat heet. De ingrediënten voor haar sambal goreng tomaat zijn afgezien van de sperziebonen en extra water gelijk aan die van de onderstaande sambal goreng boontjes. Ze plaatst er echter wel de opmerking bij dat je het gerecht heel kort moet laten koken.

Het recept, met 500 gram bonen, vinden wij een erg grote portie voor 2 personen. Als je er een 2e groente of wat rauwkost bij doet kan het goed voor 4.

Sambal goreng boontjes

Betreft:
Groentegerecht voor 2 tot 4 personen
Bron:
Gebaseerd op de recepten voor sambal goreng boontjes uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk (1973) en Met Conimex thuis in de Oosterse keuken (ringbandje, uitgebracht door Conimex in 1988)
Tijd:
Voorbereiding 15 minuten, bereiding 15 minuten
Nodig:
Vijzel is praktisch
Recept:
Klik op het PDF-logo: PDF van het recept: Sambal goreng boontjes Het document opent in een nieuw tabblad
2 – 4 personen
ingrediënten
(** zie de tips van de kok)
500 gr verse sperzieboontjes **
1 ui
1 teentje knoflook
2 el (arachide of zonnebloem) olie
1,5 tl sambal trassi
(alternatief: 1,5 tl sambal oelek met eventueel 0,5 tl trassi) **
1,5 tl laos
zout
1 el palmsuiker (is goela djawa ofwel Javaanse suiker)
1 tl fijngesneden sereh uit een potje
(alternatief: 1 gekneusde spriet sereh)
2 salemblaadjes **
50 gr blok santen **
(dit is ¼ van een blok van 200 gram)
1 dl water (liefst kokend water)
Voorbereiden
 1. Was de bonen, haal de eindjes eraf en snijd ze in stukken van 4 tot 5 centimeter.
 2. Snipper de ui heel fijn. Pel de knoflook en pers deze of snijd het teentje heel fijn.
 3. Wrijf de ui samen met de knoflook, de sambal, laos, de suiker en het zout in een vijzel samen. Als je in plaats van sambal trassi “sambal oelek + trassi” gebruikt, dan beide producten toevoegen.
 4. Hak de benodigde hoeveelheid santen in kleinere stukken zodat het gemakkelijk kan mengen.
Bereiden
 1. Doe de olie in een wok of kookpan en fruit het uien-kruidenmengsel tot de ui kleurt en glazig wordt.
 2. Voeg de boontjes toe en bak ze enkele minuten onder goed roeren zachtjes mee.
 3. Voeg de sereh, salemblaadjes, santen en water toe en breng het gerecht aan de kook. Laat het 5 tot 6 minuten doorkoken. De boontjes moeten hard en knapperig blijven. Als het te droog dreigt te worden (let op aanbakken!) dan extra water toevoegen.
Serveren
 • Verwijder de salemblaadjes en de spriet sereh (als je die gebruikt hebt).
 • Gemakkelijk “door de weeks” gerecht met rijst en een vlees, kip, ei of een ander vegetarisch hoofdgerecht. Sambal goreng boontjes wordt ook vaak als onderdeel van een rijsttafel gemaakt.
Tips van de kok
 • Neem eventueel boontjes uit de diepvries. Let erop dat ze niet zacht mogen worden.
 • In het recept van Beb Vuyk staat dat je ook snijbonen kunt gebruiken. Deze moet je op de gewone manier snijden en zonder extra water en niet helemaal gaar koken net als de sperziebonen.
 • Trassi (ook wel trassie, terasi, belachan of garnalenpasta) bestaat uit gefermenteerde garnalen met zout en wordt veel in de Aziatische keukens gebruikt. Kook je vegetarisch of wil je om andere reden geen trassi gebruiken neem dan alleen sambal oelek.
 • Heb je geen salemblaadjes dan kun je eventueel een laurierblaadje gebruiken of het weg laten. Salemblaadjes vind je vaak in het vriesvak bij de toko.
 • Santen in blokvorm koop je bij de supermarkt of de toko. Deze blokken kokoscreme bestaan uit geconcentreerde kokosmelk.
 • In het recept van Beb Vuyk worden de uien, knoflook, sambal, laos zout en suiker eerst in een vijzel fijngewreven en daarna in de olie gefruit. Je moet hiervoor de ui zo fijn mogelijk snipperen. Doel van het fijnwrijven is het samenbrengen van de geuren en smaken. In het recept van Conimex worden de genoemde ingrediënten niet fijngewreven maar bij de gefruite ui in de pan gevoegd. De santen wordt in dat recept ook pas vlak voor het opdienen door de bonen geroerd waardoor de kokossmaak minder goed in kan trekken. Ik geef de voorkeur aan de Beb Vuyk-methode: het gaat in de Indische keuken om geur en smaak en extra afwas van de vijzel neem ik dan maar op de koop toe.
 • Dit gerecht geeft met 500 gram bonen en ongeveer 1 ons ui een zeer ruime portie groenten voor 2 personen. Het is te weinig voor 4 personen als je uitgaat van 2 ons groente per persoon. Maar als je het gerecht samen met bijvoorbeeld een in stukjes gesneden komkommer of sambal goreng mais serveert, heb je zeker genoeg groenten.

 

Waardeer dit recept met 1 tot 5 sterren
recipe image
Receptnaam:
Sambal goreng boontjes
Gepubliceerd:
Voorbereiding:
Bereiding:
Totaal:
Gemiddeld:
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie