De traditionele Engelse broodpudding is een eenvoudig te maken nagerecht, ontbijtgerecht of tussendoortje dat in meerdere culturen geliefd is. Mijn moeder vertelde dat haar oma in Wales het al voor haar maakte. Heel traditioneel met vanillesaus. Ik kende het als kind als ‘bread and butter pudding’. Maar ook in Nederland wordt het al eeuwen gegeten.
In het Rijksmuseum hangt het bekende schilderij ‘Het melkmeisje‘ dat Vermeer in Delft maakte rond 1660. Op het schilderij zie je een meisje dat melk schenkt in een kom. Op de tafel voor haar ligt brood. Aangenomen wordt dat ze broodpudding aan het maken is van de melk en het brood. Twee eeuwen later beschrijft Mrs Isabella Beeton aan de andere kant van Het Kanaal in haar boek ‘The Book of Household Management‘ (London, 1861) 8 gebakken en gekookte broodpuddingvarianten.
Het gerecht is dus niet alleen in verschillende landen bekend maar wordt ook al eeuwen lang gemaakt en gegeten. De broodpudding is dus echt een klassieker!
Mijn recept is een combinatie van verschillende recepten van Engelse oorsprong. Maar ik zag dat de Nederlandse varianten niet veel verschillen. Wil je meer lezen over de broodpudding en varianten per land? Kijk dan eens op de Wikipedia-pagina’s: Bread Pudding en Bread and butter pudding en op de pagina Puddings op de Amerikaanse site Food Timeline.
Traditionele Engelse broodpudding – tips
Wij eten de broodpudding graag met vanillesaus. De combinatie geeft het gerecht net wat extra’s door de zachte zoete vanillesmaak. De saus kun je maken in de 40 minuten dat je pudding in de oven staat.
Broodpudding is een mooie manier om oud brood op te maken. Je oude brood kun je ook verwerken in bijvoorbeeld wentelteefjes, croutons of gehaktbrood.
In het recept gebruik ik wit brood. Maar als je bruin of volkorenbrood, oud stokbrood of chiquer nog croissants of brioche hebt dan kun je dat brood ook gebruiken. Je kunt de korsten aan het brood laten zitten of verwijderen. Door het weken van het brood in het melk-ei-mengsel worden de korsten zacht. Dus dat is geen argument om ze weg te halen. Bovendien is het uit oogpunt van verspilling ook zonde om ze niet in de pudding te doen.
Laat de broodpudding zeker een half uur tot maximaal 6 uur rusten voor je de schaal in de oven zet. Het melk-ei-mengsel kan dan goed in het brood en de gedroogde vruchten trekken. Doordat je deze wachttijd hebt is dit gerecht ook gemakkelijk voor te bereiden. Vergeet alleen niet dat de pudding nog 40 minuten in de oven moet.
In mijn recept snijd ik iedere snee brood in 3 reepjes. Natuurlijk kun je ook driehoekjes snijden van het brood of iedere boterham in 2-en snijden. Je kunt de stukjes brood ook schuin over elkaar leggen in plaats van evenwijdig aan de bodem van de ovenschaal. Belangrijk is wel dat je de vulling wat beschermd (lees: afgedekt) in de pudding verwerkt. Je wilt niet dat al je rozijnen verbrand uit de oven komen.
Meer tips zoals altijd onder de Tips van de kok in de receptbeschrijving.
Traditionele Engelse broodpudding
Lees ook de Tips van de kok, aangeduid met **
Benodigdheden
- oven
- ovenschaal
- huishoudfolie
Ingrediënten
- 70 gr (room)boter - gesmolten
- 160 gr rozijnen - **
- 50 gr fijne suiker
- 1 citroen, alleen citroenrasp
- 0,5 tl koekkruiden
- 8 sneden witbrood - **
- 2 eieren (maat M of L)
- 400 ml volle melk - **
- 4 tl ruwe rietsuiker - **
Instructies
Voorbereiding
- Laat de boter zacht worden. Eventueel in de magnetron. Vet een ovenschaal in met wat gesmolten boter.70 gr (room)boter
- Rasp de citroen. Meng de rozijnen, de suiker, de rasp van de citroen en de koekkruiden in een kom.160 gr rozijnen, 50 gr fijne suiker, 1 citroen, alleen citroenrasp, 0,5 tl koekkruiden
- Verwijder de korsten van het brood als je die niet wilt gebruiken. Snijd iedere snee in 3-en. Je krijgt dan 24 reepjes.8 sneden witbrood
- Doe wat gesmolten boter op 8 reepjes brood en leg ze met de beboterde zijde naar beneden in de ovenschaal. Strooi de helft van het gesuikerde fruitmengsel over de reepjes brood. Leg daar 8 aan 1 kant beboterde broodreepjes op met de beboterde zijde naar boven. Strooi de rest van het gesuikerde fruitmengsel over de 2e laag broodreepjes. Leg daar de laatste 8 aan 1 kant beboterde broodreepjes op met de beboterde zijde naar boven.
- Meng de melk met het ei en giet dit mengsel over het brood in de ovenschaal. Strooi de rietsuiker over de broodpudding. Dek de schaal af met huishoudfolie en zet de schaal met de broodpudding op een koele plek voor minimaal een half uur en maximaal 6 uur. Ik ga zelf uit van 1 uur wachttijd.2 eieren (maat M of L), 400 ml volle melk, 4 tl ruwe rietsuiker
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C (oven met boven- en onderwarmte).
- Haal de huishoudfolie van de schaal met broodpudding. Zet de schaal 40 minuten in de warme oven tot de bovenkant goudbruin en knapperig is. Haal de broodpudding uit de oven. De pudding zal nu wat gerezen zijn maar krimp/zakt bij het afkoelen weer wat.
Serveren
- Serveer de broodpudding warm of lauw. Wij eten de pudding warm met warme vanillesaus als dessert.
- Je kunt de broodpudding ook bij het ontbijt of als tussendoortje eten.
Tips van de kok
- Bron. Dit recept is gebaseerd op verschillende recepten van o.a. Mary Berry, The Australian Women’s Weekly en Delia Smith. Ik heb het naar eigen smaak aangepast.
- Broodpudding. In Nederland wordt de broodpudding, in het Engels ook ‘bread and butter pudding’ of ‘bread pudding’, meestal niet met vanillesaus gegeten maar wij vinden de combinatie erg lekker.
- Melk en/of room. Veel Engelse broodpuddingrecepten gaan uit van double cream (room, 48% vet) en soms single cream (room, 18% vet) en volle melk. In Nederland kun je dan kiezen voor een combinatie van slagroom (35% vet) met melk maar ik heb gekozen voor alleen volle melk (3,5% vet) zodat de het gerecht minder zwaar valt. Natuurlijk kun je ook een ook een combinatie van melk en room nemen.
- Formaat van de ovenschaal. Door mijn manier van opbouwen van de broodpudding (met 3 lagen brood) kies ik een ovenschaal met een formaat zo groot dat ik (het totaal aantal plakjes brood / 3) op de bodem kan leggen zonder veel niet bedekte ruimte met ook nog ruimte voor het ei-melkmengsel.
- Brood – soort. Ik gebruik voor de broodpudding vaak oud wit casinobrood met de korstjes er nog aan. Maar je kunt ook ander wit-, bruin of volkorenbrood met of zonder korstjes in de pudding doen en zelfs (oude) croissants of brioche. Belangrijk is dat het brood zacht kan worden door de melk (of room) en vervolgens in de oven uit kan drogen en knapperig kan worden.
- Brood – snijden en in de vorm leggen. Ik snijd iedere plak brood in 3-en maar je kunt de boterhammen ook in driehoekjes snijden of in blokjes. Als je de ovenschaal vult met het brood, fruit en het melk- of roommengsel is het mooi als de lagen elkaar aflossen. Het maakt op zich niet uit of je dat dakpansgewijs of in horizontale lagen doet. Zorg er wel voor dat het gewelde fruit niet allemaal aan het oppervlak ligt omdat het dan gemakkelijk kan uitdrogen en verbranden.
- Citroenrasp. De citroenrasp geeft een frisse smaak aan de broodpudding. In sommige recepten wordt in plaats van citroenrasp gekonfijte schil van een citroen of sinaasappel gebruikt. Ik heb dat ook geprobeerd maar ik vond het gerecht lekkerder met de citroenrasp.
- Rozijnen. Behalve rozijnen kun je ook (combinaties van) gedroogde vruchten als krenten en sultana’s en in stukjes gesneden abrikozen nemen.
- Variëren. Behalve met gedroogde vruchten kun je de broodpudding ook maken met bijvoorbeeld stukjes appel, blauwe bessen en/of perzik. Je kunt ook vers fruit na het bakken van de pudding toevoegen aan het gerecht.
- Ruwe rietsuiker. De ruwe rietsuiker geeft een mooie bruine glans aan de broodpudding. Deze lichtbruine suiker kun je vervangen door gewone suiker.
- Rusttijd. Laat de broodpudding zeker een half en en maximaal 6 uur staan voor je hem in de oven doet. Ik ga uit van 1 uur. De rusttijd zorgt voor zacht brood (ook voor zachte korsten) en vruchten.
- Bewaren. Je kunt de broodpudding 3 dagen in de koelkast bewaren.
Dit is een broodpudding zoals ik me uit mijn jeugd herinner. Het is alsof ik weer thuis ben!