Links aangeduid met [a] zijn affiliate links. Meer informatie over deze links lees je in de disclaimer.

Vanillesaus

Deze vanillesaus is een heel zachte vanillesaus die je gemakkelijk in een half uurtje kunt maken. Het is de perfecte basissaus, lekker bij veel zoete gerechten.

De basis van de saus zou je kunnen herkennen als de klassieker ‘crème Anglaise’, een dunne saus van eidooier, suiker, melk, room en vanille. Mijn versie bevat geen room maar alleen melk.

Vroeger dacht ik dat het lastig was om de saus te maken maar dat valt erg mee als je je houdt aan enkele richtlijnen. Ik heb ze hieronder in ‘Vanillesaus – tips’ op een rijtje gezet.

Een kannetje met vanillesaus. Gedeeltelijk zichtbaar zijn 2 schaaltjes met broodpudding met rozijnen en blauwe bessen.

Vanille

Vanille is in een vanillesaus de belangrijkste component. Ik kies daarom voor vanille in de vorm van een vanillestokje (ook peul of boon genoemd) en niet voor vanille-extract. Het resultaat is een mooie saus met een goede smaak en geur en de echte vanillebeleving door de kleine zwarte zaadjes. Ik heb gekozen voor vanillepeulen van Delicious Vanilla omdat ik verse vanillestokjes van goede kwaliteit wilde hebben. Hun advies was voor de vanillesaus de Madagaskar Premium Bourbon vanillestokjes te nemen. De vanille van deze peulen kun je in zowel zoete als in hartige gerechten gebruiken.

Werken met vanille

Werken met vanillepeulen is niet heel moeilijk. De smaak en geur worden vooral afgegeven door de kleine zwarte zaadjes, het zogenaamde vanillemerg. Maar ook de peul doet dat in geringere mate. Om bij de zaadjes te komen snijd je de peul in de lengte open en duw je met een mes of de smalle achterkant van een lepeltje de zaadjes uit de binnenkant van de peul.

Als je de zaadjes in een vloeistof doet kun je de peul vaak ook nog even toevoegen zodat ook deze smaak en geur kan afgeven. Vergeet alleen niet de peul weer te verwijderen. De zwarte minizaadjes laat je in het gerecht zitten. Ze zijn zo klein dat dat je ze wel ziet maar ze niet hinderen bij het eten van het gerecht.

Vanille bewaren

Vanillestokjes bewaar je bij kamertemperatuur (tussen 15 en 20 °C), niet in het licht en in een goed afgesloten verpakking zodat ze niet kunnen uitdrogen. Je kunt de peulen het beste binnen 1 jaar verwerken en maximaal 2 jaar bewaren. De peulen kunnen kristallen vormen aan de buitenkant. Dat is geen probleem. Het is zelfs een teken van goede kwaliteit. Als er schimmel op de stokjes zit mag je ze niet meer opeten.

Vanillepeulen zonder de zaadjes kun je (eventueel na afspoelen en laten drogen) toevoegen aan een jampot met fijne suiker. Door de vanillestokjes in de suiker te bewaren maak je je eigen vanillesuiker.

Vanillesaus – tips

Wij eten de vanillesaus bij de traditionele Engelse broodpudding maar de saus is ook erg lekker bij bijvoorbeeld apfelstrudel, appeltaart, ijs, wafels met fruit en bij de Engelse kerstcake.

Je kunt de saus zowel koud als warm serveren.

Belangrijk bij het maken van vanillesaus:

  • Let op de temperatuur. Bij de bereiding van de saus ga je de melk en even later de saus 2 keer verwarmen. Zorg dat je de verwarmingsbron niet te hoog zet en de inhoud van de pan niet laat koken. Blijf onder de 80 °C dan zit je veilig. Dan ontstaat geen vel op de melk en kan de saus langzaam verdikken na toevoeging van de eidooiers.
  • Voeg het warme melk-vanillemengsel langzaam en onder voortdurend kloppen toe aan de schaal met geklopt eigeel en suiker. Door de melk langzaam toe te voegen en goed te kloppen koelt de melk al wat af en heb je minder risico op vlokkerig worden en stollen van het eigeel.
  • Blijf constant roeren/kloppen als je de saus verwarmt en laat indikken.
  • Als de saus niet helemaal glad is, misschien zelfs klontjes heeft of gewoon uit voorzorg dan kun je hem door een rvs zeef gieten.

Vanillesaus

Vanillesaus is een eenvoudig zelf te maken basissaus die lekker is bij broodpudding, apfelstrudel, appeltaart, ijs en wafels met fruit.
Een kannetje met vanillesaus.
pin recept print recept

5 van 5 stemmen

Lees ook de Tips van de kok, aangeduid met **

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Auteur: Ellen
Bron: Eigen recept
Menugang: Bijgerecht
Keuken: Engels
Oorspronkelijk: 4 personen
Kies zelf: 4 personen

Benodigdheden

  • flexibele spatel
  • huishoudfolie
  • steelpan
  • schaal of glazen maatbeker
  • garde

Ingrediënten

  • 0,5 vanillepeul - **
  • 250 ml volle melk - **
  • 3 eierdooiers (maat M of L)
  • 25 gr fijne kristalsuiker

Instructies

Bereiden

  • Scheid de eieren en voeg de eierdooiers (=eigeel) samen met de suiker in een schaal of glazen maatbeker die groot genoeg is om er later ook de melk bij te voegen. Klop de eierdooiers en de suiker goed door elkaar met de garde.
    3 eierdooiers (maat M of L), 25 gr fijne kristalsuiker
  • Snijd de vanillepeul open met een schep mes en haal met de punt van het mes of de achterkant van een lepeltje de zaadjes uit de vanillepeul. Doe de zaadjes en de vanillepeul in een kleine steelpan. Voeg ook de melk toe.
    0,5 vanillepeul, 250 ml volle melk
  • Verwarm de melk met de vanille tot ongeveer 80 °C. Vanaf die temperatuur vormt zich namelijk een vel op de melk en dat wil je niet. Laat het dus niet aan de kook komen. Haal de pan daarna van het fornuis.
  • Verwijder de vanillepeul uit de steelpan en voeg de warme vanillemelk langzaam en onder voortdurend kloppen toe aan het ei-suikermengsel. Door de melk langzaam toe te voegen en goed te kloppen met de garde koelt de melk al wat af en heb je minder risico op vlokkerig worden en stollen van het eigeel.
    Als alles goed gemengd is doe je de saus direct terug in de steelpan. Gebruik een flexibele spatel om ook alle vanillezaadjes uit de schaal te halen.
  • Verwarm saus in de steelpan op niet te hoge stand en onder voortdurend kloppen/roeren tot de vanillesaus dikker geworden is. Laat de saus niet koken.
    De saus zal nog wat verder indikken als de saus afkoelt. Als je de saus niet direct gebruikt leg je een stukje huishoudfolie direct op de saus. Hierdoor vormt zich geen vel op de saus.

Serveren

  • De saus kun je koud en warm serveren en is lekker bij ijs, apfelstrudel, appeltaart, broodpudding, wafels met fruit en bijvoorbeeld bij de Engelse kerstcake of Christmaspudding.

Tips van de kok

  • Bron. Dit recept is gebaseerd op verschillende recepten van o.a. Mary Berry, The Australian Women’s Weekly en Delia Smith. Ik heb het naar eigen smaak aangepast.
  • Basissaus. Deze vanillesaus is een goede basissaus die je bij veel zoete gerechten zowel koud als warm kunt serveren.
  • Melk en/of room. Veel Engelse vanillesausrecepten gaan uit van double cream (room, 48% vet), soms single cream (room, 18% vet) en volle melk. In Nederland kun je dan kiezen voor een combinatie van slagroom (35% vet) met melk maar ik heb gekozen voor alleen volle melk (3,5% vet) zodat de saus wat lichter is. De vanillesaus is ook goed schenkbaar. Wil je een dikkere saus neem dan alleen slagroom of een combinatie van melk en room. 
  • Vanille. Ik gebruik voor de vanillesaus een vanillepeul en geen vanille-extract. De vanillezaadjes voegen niet alleen smaak en geur maar ook de vanillebeleving toe omdat je ze als kleine stipjes in de saus ziet.
  • Temperatuur. Bij het maken van de saus ga je de verschillende ingrediënten 2 keer verwarmen. Let erop dat je de temperatuur van de melk en even later van de saus niet te hoog laat worden. Bij 80 °C vormt zich een vel op de melk en dat wil je niet. Daarbij komt dat je de melk na verwarmen bij de eidooiers doet en die stollen vanaf ongeveer 80 °C. En dat wil je ook niet want je maakt geen scrambled eggs!
  • Beweging is belangrijk. Bij het maken van de saus moet je in vrijwel ieder fase goed kloppen/roeren: bij het verwarmen van het melk-vanillemengsel, bij het langzaam toevoegen van de vanillemelk bij het ei-suikermengel en vervolgens ook bij het langzaam verwarmen en indikken van de vanillesaus.
  • Gladde saus. Heeft de saus toch wat klontjes of wil je zeker weten dat de saus helemaal glad is dan kun je de saus door een rvs zeef halen.
  • Saus verdikken. In de vanillesausrecepten van Delia Smith wordt 1 eetlepel maïzena (cornflour) aan de eierdooiers en suiker toegevoegd om de saus (snel) dikker te maken. Ik heb dat nog nooit gedaan.
  • Rum of Whisky. Als je wilt kun je nog een scheutje rum of whisky aan de saus toevoegen. Gebruik dan iets minder melk (of room).
  • Bewaren. Je kunt de saus 3 dagen in de koelkast bewaren.
Trefwoorden : saus, traditioneel recept, vanille
Wat vind je van dit recept?Als je dit recept gemaakt hebt vind ik het fijn als je het recept beoordeelt op waardeer dit recept.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je dit recept?




5 from 5 votes (4 ratings without comment)

1 gedachte over “Vanillesaus”

Scroll naar boven