We hadden nog varkensstooflappen in de vriezer liggen die op moesten. Maar wat maak je daarvan? Omdat ik bij het woord ‘stoofvlees’ aan de slowcooker moest denken heb ik mijn slowcooker-kookboeken maar eens doorgespit en vindaloo uit de slowcooker gemaakt.
Door de herkomst, uit Goa aan de westkust van India, heeft het gerecht koloniale Portugese en lokale Indiase invloeden. Een echt recept uit de wereldkeuken!
Varkensstoofvlees
Voor dit gerecht heb ik procureur gebruikt. Procureur is het ontbeende vlees van de nek van het varken en weegt tussen de 2 en 3 kilo. Het wordt vaak in stukken van 500 tot 2 kilo verkocht. Je kunt het goed in de slowcooker bereiden en het wordt ook voor bijvoorbeeld pulled pork gebruikt.
Procureur kun je in ieder geval bij de slager en de horeca groothandel kopen. Niet iedere supermarkt heeft het in het assortiment. Mocht je er niet gemakkelijk aan kunnen komen dan kun je ook ontbeende hals- en schouderkarbonade gebruiken. Vooral in dit recept want het vlees gaat niet in zijn geheel (zoals bij pulled pork) maar in stukjes in de slowcooker.
Eet je liever geen varkensvlees dan kun je ook bijvoorbeeld kip als vervanger in de vindaloo doen. De stooftijd voor kip in de slowcooker is wel korter.
Bereiden en serveren van de vindaloo uit de slowcooker
Het gerecht, voor 4 porties van bijna 700 gram vlees, heb ik gemaakt in mijn middelformaat 3,5 liter slowcooker [a]. Dat paste perfect. In verband met de beschikbare tijd koos ik voor de snelle bereidingswijze: 3 uur op stand HOOG. Na die tijd was het varkensstoofvlees heerlijk mals.
Op de eerste dag aten we de helft van het gerecht. We combineerden de vindaloo uit de slowcooker met rijst, gebakken poppadoms, raïta (van yoghurt met fijngesneden verse koriander), mangochutney uit een potje en een verse Indiase salade. Voor deze Indiase salade voegde ik kleine blokjes komkommer en tomaat, koriander en limoensap samen. De tweede dag was de smaak van de vindaloo nog meer ontwikkeld. Het was daardoor nog lekkerder dan de eerste dag.
Vindaloo is een stevig pittig gerecht. Doe voorzichtig aan met de hoeveelheden peper, cayennepeper en hot/pikante paprikapoeder als je het gerecht voor de eerste keer maakt. Voeg eventueel minder van de pittige ingrediënten toe en kijk hoe scherp het gerecht met jouw specerijen wordt.
Zin in meer Indiase smaken? Kijk dan ook deze site bij de andere Indiase gerechten.
Vindaloo uit de slowcooker
Lees ook de Tips van de kok, aangeduid met **
Benodigdheden
- slowcooker
- braadpan
Ingrediënten
- 670 gr varkensstooflappen - (boneless pork shoulder)
- 0,5 tl zout
- 0,5 tl zwarte peper
- 4 el zonnebloemolie
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 2,5 cm verse gemberwortel
- 0,75 tl cayennepeper
- 0,75 tl bruine mosterdzaadjes
- 0,75 tl gemalen komijn (= djinten)
- 0,75 tl paprikapoeder hot/pikant
- 0,75 tl geelwortelpoeder (= kurkuma = koenjit)
- 0,25 tl gemalen kaneel (= kaneelpoeder)
- snufje gemalen kruidnagel
- 40 ml witte wijnazijn
- 125 ml kippenbouillon
Instructies
Voorbereiden
- Snijd het varkensvlees in stukken van 2 tot 2,5 cm en bestrooi ze met zout en peper.670 gr varkensstooflappen, 0,5 tl zout, 0,5 tl zwarte peper
- Snipper de ui, snijd of pers de knoflook en snijd de geschilde verse gemberwortel in heel kleine stukjes.1 ui, 4 teentjes knoflook, 2,5 cm verse gemberwortel
Bereiden
- Doe de olie in een braadpan en verwarm deze. Bak het vlees in porties in de olie totdat het bruin aan alle kanten is. Haal het vlees daarna uit de pan.4 el zonnebloemolie
- Uisnippers in de pan en bak ze op hoog vuur totdat ze bruin zijn. Voeg daarna de knoflook, gember, cayennepeper, mosterdzaadjes, komijn, paprika, geelwortel, kaneel en kruidnagel toe en meng dit goed met de ui, gedurende 1 minuut.1 ui, 4 teentjes knoflook, 2,5 cm verse gemberwortel, 0,75 tl cayennepeper, 0,75 tl bruine mosterdzaadjes, 0,75 tl gemalen komijn (= djinten), 0,75 tl paprikapoeder hot/pikant, 0,75 tl geelwortelpoeder (= kurkuma = koenjit), 0,25 tl gemalen kaneel (= kaneelpoeder), snufje gemalen kruidnagel
- Dan ook de wijnazijn toevoegen en de aanbaksels op de bodem van de pan goed losroeren. Vervolgens ook de bouillon in de pan gieten en het mengsel aan de kook brengen.40 ml witte wijnazijn, 125 ml kippenbouillon
Vervolg bereiding in slowcooker
- Bij het gebruik van de slowcooker: doe het vlees in de slowcooker en voeg het bouillonmengsel toe. Doe de deksel op de pan en kook op stand HOOG gedurende 3 uur OF op stand LAAG gedurende 6 uur. Controleer dan of het vlees zacht en gaar is. als dat niet het geval is dan langer in de pan laten garen.
Vervolg bereiding op fornuis
- Als je het gerecht stooft op het fornuis: voeg het vlees toe aan de braadpan waarin het bouillonmengsel zit. Deksel schuin op de pan en stoven tot het vlees mals is en saus wat ingedikt: 1,5 tot 2 uur.
Serveren
- Lekker met witte rijst, poppadoms, yoghurt raïta en mango chutney. Natuurlijk ook met naanbrood.
- Voeg als groente bijvoorbeeld een salade van tomaat, komkommer, koriander en limoensap toe.
Tips van de kok
- Bron. Dit recept is gebaseerd op een recept uit Williams-Sonoma Essentials of Slow Cooking, een Amerikaans slowcooker-kookboek.
- Formaat van het vlees. Snijd de stukken varkensvlees niet te klein. Zoals op de foto te zien is waren onze stukken vrij klein maar het mogen brokken van 2 tot 2,5 cm zijn.
- Pittigheid. Vindaloo is een pittig gerecht. Wij hadden geen hete paprika in huis en hebben iets meer cayennepeper gebruikt. De smaak was daardoor mild tot licht pittig. Goed te “koelen” met de rijst en raïta. Maak je het voor de eerste keer, doe dan voorzichtig aan met de hoeveelheden peper, cayennepeper en hot/pikant paprikapoeder.
- Alternatief voor varkensvlees. Je kunt het varkensvlees ook vervangen door kip. Bijvoorbeeld door stukjes kippendijfilet.
Wat ontzettend lekker, ik heb droge witte wijn gebruikt (had geen witte wijnazijn in huis), en een blikje tomatenblokjes toegevoegd. We hebben dit gegeten met yoghurtbrood met knoflook en gemengde kruiden en crème fraiche met kruiden. Een blijvertje!
Klinkt goed! Het is leuk te zien hoe recepten veranderd worden. De beste recepten zijn vaak die recepten die je naar je eigen smaak aangepast hebt.
Dank je wel voor dit mooie recept. Er mist nog 1 ding en dat is de echte pittigheid van Vindlaloo. Ik ga hem zeker nog vaker maken.Smaakt heerlijk.
Sorry: Vindaloo